2024.04.19, Péntek

Nakon díjazták a helyi gazdák mintáit

infokocsola.hu

2017.02.06. 13:29

2017. február 2-án Nak községben a helyi gazdák megtartották a IV. Pálinka és borversenyüket. Idén összesen 28 minta érkezett a bírálók elé, a tavalyi ötvennel szemben.

Hirdetés

A zsűri tagjai: Bodó Imre, Füleki Zoltán és Szabó Zoltán dombóvári kertbarátok voltak. A bírálat után a szakemberek elmondták, hogy a tavalyi év nem kedvezett a gyümölcstermesztésnek sem. Megtizedelte a termést a fagy, a sok csapadék pedig a betegségeknek kedvezett. Ennek ellenére kiváló pálinkákat kóstolhattak. Érkeztek minták Nakon kívül Várongról, Somogyszilból, Igalból és Dombóvárról is. A legeredményesebb gazdák a következők voltak: Kőszegi Zoltán, Faragó József, Farkas Zsolt, Isó Lajos (Igal), Kacz Sándor. Az "Év pálinkája" díjat Faragó József 2016-os szilva pálinkája érdemelte ki. Kőszegi Zoltán 2016-os törköly pálinkája különdíjat kapott.

Másnap, február 3-án pedig a szokásos borversenyt is megtartották. A boroknál 30 mintát bírált a bizottság, 9 fehér, 1 rosé és 20 vörösbort. Tavaly ez a szám 42 volt. Itt is elmondható, hogy a helyi gazdákon kívül hoztak mintákat Várongról és Szakcsról is. Szabó Zoltán értékelte a gazdák teljesítményét, aki többek között elmondta, hogy a 2016-os év nem kedvezett a szőlőnek sem. Több helyen volt fagy, jégverés és a csapadékos időjárás következtében a gombabetegségek is felütötték a fejüket. Ennek következtében a cukorfokok is elmaradtak a 2015-ös, de még inkább a 2013-as évjárattól. A bizottság megállapította, hogy a termelők igyekeztek a termést egészséges állapotban szüretelni és a bort is jól kezelték. A legeredményesebb termelők: Kőszegi Zoltán, Faragó József, Kacz Sándor, Peitler pincészet (Szakcs), Dukai Margit (Várong). Az "Év fehérbora" elismerést Kacz Sándor vegyes fehérbora kapta, Kőszegi Zoltán pedig, szintén vegyes bora különdíjat érdemelte ki. A vörös boroknál az "Év vörös bora" pedig Kacz Sándor kékfrankos bora lett, különdíjat pedig a szakcsi Peitler pincészet vegyes vörös bora érdemelte ki. Az Év bora" nagydíjat szintén a Peitler pincészet kékfrankos borának ítélte oda a zsűri.

Rácz Róbert polgármester köszöntője után az okleveleket Bodó Imre ny. agrármérnök, növényvédelmi felügyelő, a díjakat és ajándékokat pedig Tölösiné Horváth Magdolna alpolgármester adta át. A rendezvény a szokásos vacsorával és kötetlen beszélgetéssel, eszmecserével zárult.

Helyi hírekdíjátadásDombóvárborversenypálinkaNak