2024.03.29, Péntek
Gyönk is rendelkezik települési mentőszervezettel
Fotós: Szabó Jenő tű. ezredes

Gyönk is rendelkezik települési mentőszervezettel

tolna.katasztrofavedelem.hu

2016.11.29. 10:06

Gyakorlatot tartott a Gyönki Települési Mentőcsoport a napokban. A gyakorlaton nemzeti minősítést szereztek a sikeresen végrehajtott feladatok alapján.

Hirdetés

A gyakorlat célja a mentőszervezet műszaki mentési képességeinek kialakítása, a természeti katasztrófák és ipari balesetek következtében kialakuló veszélyhelyzetek elhárítására való felkészülés. Az elméleti felkészítés után gyakorlati feladatokon keresztül a képességeknek megfelelő, a terepen végrehajtott elhárítási, mentési, kutatási feladatok kellett végrehajtaniuk.

Szombat reggel a gyönki művelődési házban elméleti felkészítéssel vette kezdetét a gyakorlat. A mentőcsoport tagjai először egészségügyi szűrésen vettek részt, de azt is szűrték, hogy nem állnak-e alkoholos befolyásoltság alatt. A vizsgálatokat követően munkavédelmi oktatásban részesültek, annak érdekében, hogy tisztában legyenek a rájuk leselkedő esetleges veszélyekkel, és azok megelőzési lehetőségeivel.

Mivel mindent rendben találtak, kezdetét vehette a feladatok végrehajtása. Az egyébként teljesen életszerű feltételezés szerint a település központjához közel található gondozási központ mögötti löszfal tetején található fák veszélyesen megdőltek, ezért el kell onnan távolítani azokat. A munka nem veszélytelen, ezért a munkavédelmi szabályok betartására kiemelt figyelmet kell fordítani, ami rendben meg is történt, ám minden erőfeszítés és biztosítás ellenére a munkát végző személy lezuhant a partfal tetejéről. Megmentésére a mentőcsoport tagjai siettek, akik miután rögzítették a törött végtagját, egy hordágyra rögzítették, és dugólétra, valamint kötél segítségével kiemelték a szerencsétlenül járt munkást, majd átadták a mentőszolgálatnak.

A dombóvári települési mentőcsoport is részt vett a mai feladatokban, nekik ez volt az ismétlő gyakorlatuk, melyre kétévente kerül sor, célja a mentőszervezet mentési képességei szakmai követelményének ismétlése gyakorlati feladatok végrehajtásával.

A feladatok szakszerű végrehajtását egy háromfős bizottság értékelte, melynek vezetője Szabó Jenő tű. ezredes, a Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője volt. Apróbb hibáktól eltekintve mindent rendben találtak, azaz a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által a mentésbe bevonható hazai önkéntes mentőszervezetek részére kiadott irányelvek teljesítésével a Gyönki Települési Mentőcsoport megszerezte a nemzeti minősítést. Ez összességében azt jelenti, hogy mától Gyönknek is van saját települési mentőcsoportja.

Helyi hírekKatasztrófavédelemgyakorlattelepülési mentőszervezetGyönk