2024.04.18, Csütörtök
Fiatalokkal az egészségért

Fiatalokkal az egészségért

tolna.katasztrofavedelem.hu

2016.11.18. 13:01

Az idén immár hetedik alkalommal rendezte meg a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezete a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal közösen a „Fiatalokkal az egészségért” elnevezésű vetélkedőjét, melynek célja a középiskolások figyelmének felhívása az egészséges életmódra.

Hirdetés

Az idén három szekszárdi középiskola hat csapata nevezett a vetélkedőre, amit Szikla József, a Szekszárdi Alapszervezet elnöke nyitott meg a Szent István Közösségi Házban. 

A versenyzőknek előre kellett készülniük, ugyanis a kiírás szerint bemutatkozó plakáttal és verssel állhattak a zsűri elé, és azt is meg kellett fogalmazniuk, miért tartják fontosnak az egészség védelmét. Rendkívül kreatív és igényesen kivitelezett plakátok születtek az idén, a versek ötletesek voltak, az egészség védelmét pedig mindannyian azért tartják fontosnak, mert úgy gondolják, abból csak egy van, és Arthur Schopenhauert idézve szerintük is "az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi".  

 

Az elmaradhatatlan tesztben ezúttal az egészség-, tűz- és katasztrófavédelmi kérdések mellett a közlekedési téma dominált, elsősorban a csapatok kerékpározáshoz köthető ismereteire voltak kíváncsiak. A rajzolásos feladat idén is kifogott a versenyzőkön, most a belső elválasztású mirigyek jó helyre rajzolása volt a cél, majd a Pilisi Edit „játékvezető” által felsorolt állítások számát kellett a megfelelő mirigy mellé elhelyezni.

Az idén a szókincsükre is szükségük volt a versenyzőknek, a szókártyán található hét szóból a lehető legtöbbet kellett elmagyarázniuk csapattársaiknak úgy, hogy ki tudják találni, mi van a kártyára írva. A verseny során a tanulás is fontos cél, az összes feladatot ennek szellemében találták ki és alkották meg a szervezők. Hogy a középiskolások katasztrófavédelmi ismeretei is bővüljenek, négy videófilmet vetítettek le nekik, a szén-monoxid-mérgezések, erdő- és szabadtéri tüzek megelőzéséről, valamint a katasztrófavédelmi közösségi szolgálatról. Ezt követően pedig kérdések hangzottak el, melyek helyes megválaszolásához minden részletre kiterjedő odafigyelésre volt szükség. A vetélkedőből természetesen a matematika sem maradhatott ki, az elmúlt évek tapasztalataiból tanulva könnyítettek a feladaton, ezúttal az elfogyasztott étel kalóriamennyiségét, valamint fehérje, zsír és szénhidrát tartalmát kellett a csapatoknak kiszámolniuk.

Mindenki előtt ismert, hogy az egészséges életmód nélkülözhetetlen része a sport is, ezért a csapatokat a verseny végére kicsit megmozgatták, és egy bárhol végezhető, hatásos és komoly állóképességet igénylő feladat várt rájuk. A plank során az kapta a legtöbb pontot, aki a legtovább tudta tartani magát.

 

A dr. Tam Beatrix belgyógyász-gasztroenterológus, Bodó Kata agrármérnök, Árvai Imre tűzoltó alezredes és dr. Ackermann Zsuzsanna tű. alezredes alkotta zsűri értékelte a feladatok végrehajtását, majd a nap végére az eredmény is megszületett.

 

Az idén a versenyt végül az I. Béla Gimnázium Egészségvédők nevű csapata nyerte, második helyen a Bezerédj István Szakközépiskola Gyümibogyók nevű formációja végzett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Kolping Szakképző Iskola Medicinák fantázianevű együttese állhatott fel.  

Helyi hírekKatasztrófavédelemegészséges életmód