2024.04.24, Szerda

Büszkék lehetünk a Miklósvári Tanösvényre Tamásiban

turizmus.com, tamasi.hu

2016.09.28. 09:10

Tanösvény kategóriában a III. helyezett lett a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Miklósvári tanösvénye a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös, „Az év ökoturisztikai létesítménye 2016” pályázatán.

Hirdetés

A díjat Gál László, a Gyulaj Zrt. erdőművelési és közjóléti ágazatvezetője vette át Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkártól és Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turisztikai Ügynökség aktív turizmusért felelős igazgatójától szeptember 27-én, Budapesten. 

 

 

Interaktív, rejtvényfejtő túra

A tanösvény nem véletlenül kapta az elismerést, hiszen nem a megszokott, valljuk be, sokszor unalmas táblákat kell olvasgatni séta közben, hanem interaktív, foglalkoztató anyagot álmodtak ki a tervezők. Egy olyan óriási, "élő társasjáték" ez, amit nem csak a gyerekek, a felnőttek is élveznek.

 

 

 Mindjárt az első tanösvény tábla egy napelemmel működő hangostérkép, amely német és angol nyelven is bemutatja a túraútvonal érdekességeit. Majd a kirándulók izgalmas rejtvényfejtésbe csöppennek, a feladatok pedig nem is mindig egyszerűek. Segítségükkel rácsodálkozhat a túrázó, mennyi titkot rejt az erdő, mennyi történetet mesélhetnének a famatuzsálemek és, hogy mennyi mindent nem tudott eddig az erdő és a tavak „működéséről”, élővilágáról, az erdőgazdálkodásról.

 

 

A tanösvény kiválóan alkalmas rendhagyó környezetismereti, honismereti, rajz vagy akár irodalom órák megtartására is, távolabbról érkező csoportoknak pedig egy napi órarendet is javasol a Gyulaj Zrt.

Az útvonal mentén kiépített tűzrakó hely, játszótéri eszközök, padok, asztalok állnak rendelkezésre az uzsonnához, vagy akár bográcsozáshoz, szalonnasütéshez.

 

A pályázatról

„Az év ökoturisztikai létesítménye 2016” cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzetipark-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhattak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban.

A pályázatra az ország különböző tájairól összesen 12 db pályamunka érkezett, amelyeket a pályázat lebonyolításban közreműködő szervezetek delegáltjaiból álló szakmai munkacsoport bírált el. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták többek között a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték, látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján.

A kategóriák győztesei korlátlan ideig használhatják „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2016” és „Az év ökoturisztikai tanösvénye 2016” címet.

 

DÍJAZOTTAK:

 

Látogatóközpont kategóriában

Megosztott I. helyezettek: Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont (Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság) és Pörbölyi Ökoturisztikai Központ (Gemenc Zrt.)

III. helyezett: Budakeszi Vadaspark (Budakeszi Vadaspark Nonprofit Kft.)

 

 

Tanösvény kategóriában

I. helyezett: Kincskereső játékösvény – Aggtelek (Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság)

II. helyezett: Égerösvény – Termáltó és Ökopart tanösvény – Zalakaros (Zalakaros Város Önkormányzata)

III. helyezett: Tamási-Miklósvári tanösvény – Tamási (Gyulaj Zrt.)

 

 

Különdíj a leginnovatívabb megoldásokat kivitelező vállalkozásnak

Patkós Stúdió (Tápiógyörgye)

Galéria

Helyi hírekTamásitanösvénygyulaj zrtMiklósvári Parkerdőökoturizmus