2024.04.19, Péntek
132 milliós gépjárműfecskendőt kapott a paksi tűzoltóság
Fotó: Jóri András - BM OKF

132 milliós gépjárműfecskendőt kapott a paksi tűzoltóság

tolna.katasztrofavedelem.hu

2016.09.20. 13:28

Tizenöt hazai gyártású gépjárműfecskendőt, négy felújított tűzoltóautót, árvízvédelmi konténereket, szállítójárművet, illetve egy egészségügyi konténert kaptak a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok, önkéntes tűzoltó egyesületek, illetve az országos egészségügyi és munkabiztonsági központ.

Hirdetés

 A tizenöt új tűzoltóautó, illetve az önkéntes egyesületekhez kerülő négy felújított jármű hozzájárul ahhoz, hogy a katasztrófavédelem beavatkozó állománya megfelelő eszközökkel rendelkezzen.

A HEROS AQUADUX-X 4000 típusú gépjárműfecskendőket több éves fejlesztőmunka eredményeként hozták létre, hazai gyártásban, hazai munkaerő felhasználásával. A prototípust 2013-ban készítették el, az első darabot rá egy esztendőre mutatták be, a sorozatgyártás pedig ez év elején indult. 

Az új fecskendő stilizált indítókulcsát Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és dr. Tollár Tibor tű. vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója  adta át a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának. A jármű a Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon fog rendszerbe állni .

A 132,5 millió forint értékű HEROS AQUADUX-X 4000 típusú gépjárműfecskendők Rába gyártmányú futóművel, rugókkal és fékberendezéssel, valamint Renault fődarabokkal rendelkeznek. A tűzoltástechnikai berendezést számítógép felügyeli, rendelkezik adatgyűjtő, diagnosztikai és automatizált funkcióval, a hibás kezelésre is figyelmeztet. A jármű négyezer liter vizet tud szállítani, tűzoltási és műszaki mentési feladatoknál is kiválóan alkalmazható. Nemcsak városi környezetben, hanem lakott területen kívül, akár nehéz terepviszonyok között is jól használható. 

Helyi hírekKatasztrófavédelemPaks