2024.04.20, Szombat

Szigorodnak a társasházépítés szabályai Pakson

2016.08.23. 12:22

Több szigorítás is van, például hogy kötelező az épületen belül lakásonként egy-egy garázst építeni.

Hirdetés

A módosított helyi építési szabályzat szerint belvárosi, zöldövezeti városrészbe legfeljebb négy egység építhető egy telekre. Három egységtől feltétel, hogy meglegyen az egységenkénti 250 négyzetméternyi terület és, hogy megfeleljen a telekszélességre és a parkoló kialakításra vonatkozó együttes előírásoknak. Legalább a telek húsz százalékának zöldfelületnek kell maradnia, amibe például a 40 cm-nél keskenyebb sávok nem számíthatók bele.

 

Társasház építésekor az autók számára kialakított behajtók és az ablak között legalább nyolc méternek kell lennie, így a maximális négy lakóegység csak több mint húsz méter széles telekre építhető. Újabb szigorítás, hogy kötelező az épületen belül lakásonként egy-egy garázst építeni, például mélygarázsban. A parkolóhelyek számának meghatározásában ugyanakkor nincs változás. Két egység továbbra is építhető a belvárosi telkekre, ha megfelel az előírt szabályoknak, három egység felett viszont kötelező az egységenkénti minimum 250 négyzetméternyi terület megléte. A módosított szabályzat a külső övezetekre is a zöldfelület nagyságát és a garázsok számát megszabva határozza meg a beépítési lehetőségeket.

 

Az önkormányzat a lakossági észrevételeket, a szakmai fórumokon elhangzott véleményeket figyelembe véve, az állami főépítész jóváhagyásával alakította ki az új építési szabályzatot, ami felkerül a város honlapjára, és az elfogadástól számított 30 napon belül lép hatályba.

Helyi hírekPakstársasházépítési szabályzat