2024.04.19, Péntek

46 év szolgálat Bátaszéken

2016.07.25. 09:52

51 év papi szolgálatból 46-ot Bátaszéken töltött Herendi János.

Hirdetés

Annak a plébánosnak, aki betöltötte a 75. életévét, le kell mondania a plébániáról - írja elő az egyházi törvény. Herendi János bátaszéki plébános pedig tavaly októberben betöltötte a 75. évét, így nyugdíjbamenetele alkalmából augusztus 7-én, délelőtt 10.30-kor tartja hálaadó szentmiséjét Bátaszéken.

 

Herendi János bátaszéki plébánost, tiszteletbeli kanonokot, címzetes cikádori apátot 1965. június 20-án szentelték pappá. Papi szolgálatának 51 esztendejéből 46-ot töltött jelenlegi szolgálati helyén, a Tolna megyei Bátaszéken. Papi jelmondata: „Isten kegyelméből vagyok, aki vagyok.”

A plébános 1970 óta alakítja Bátaszék hitéletét. Büszke arra, hogy sok gyerek iratkozott be hittanra, köztük olyanok is, akiknek szülei annak idején nem részesültek hitoktatásban. A plébános eddigi szolgálata alatt két papot is szenteltek.

 

Az új plébános a 39 éves Kürtösy Krisztián, akire sok feladat vár, hiszen augusztustól bővül a bátaszéki plébánia területe: Mőcsény, Mórágy, Bátaapáti, Dunaszekcsővel is ide tartozik majd. Várdomb és Alsónána viszont ezentúl a szekszárdi plébániához tartozik, de Báta és Pörböly marad.

A felsorolt településeken nem csak miséznie kell majd a plébánosnak, de a temetések, esküvők, betegek gyóntatása is hozzá tartozik a munkájához.

Herendi János továbbra is Bátaszéken fog lakni, az önkormányzattól egy szépen felújított lakást kapott, melyet élete végéig használhat. Így vélhetően néha be is tud segíteni ifjú kollégájának, ha az egészsége is engedi.

 

Helyi hírekBátaszékplébánosHerendi János