2024.03.28, Csütörtök

Süli János felügyeli a paksi bővítést

mti

2017.04.26. 14:59

2017. április 26-án a köztársasági elnök kinevezte a paksi atomerőmű-beruházásért felelős tárca nélküli minisztert, Süli Jánost, aki miniszterként a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért is felel.

Hirdetés

Orbán Viktor kormányfő április 10-én jelentette be a parlamentben, hogy tárca nélküli minisztert nevez ki a paksi atomerőmű-beruházás felügyeletére és irányítására. Süli János (Néppárt), Paks polgármestere kedden az MTI-nek megerősítette a sajtóhíreket, hogy felkérték a miniszteri posztra.

A tárca nélküli miniszter felel a magyar-orosz kormányközi egyezmény értelmében a két új blokk tervezésről, beszerzésről és kivitelezésről szóló, az üzemeltetési és karbantartási támogatásról szóló, valamint a nukleáris fűtőanyag-ellátás biztosításáról szóló megállapodás végrehajtásának szakmai irányításáért és koordinációjáért. 

Szintén felelős a megvalósulási megállapodásokkal kapcsolatos feladatok tárcaközi összehangolásáért, és az azokkal összefüggő engedélyezési és egyéb hatósági feladatokban való közreműködésért, továbbá a hatósági feladatok ellátásának összehangolásáért.

Ugyancsak felel a paksi két új blokkhoz kapcsolódó térségfejlesztés összehangolásáért, valamint az atomenergia-ipar innovációs feladatainak összehangolásáért.

A módosítás értelmében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter képviseli a kormányt a paksi bővítéssel kapcsolatban az Európai Unióval folytatott tárgyalásokon, a tárca nélküli miniszter közreműködésével.

Az Országgyűlés gazdasági, és fenntartható fejlődés bizottsága is támogatta Süli János kinevezését.

 

Forrás: mti

GazdaságPaksi bővítéspolgármesterPaksSüli Jánosatomenergiaatomerőmű-beruházás