2024.04.25, Csütörtök

A tervezettnél jóval több beruházás valósulhat meg Pakson

paks.hu

2017.03.16. 13:07

Tíz és fél milliárdos főösszeggel fogadta el Paks idei költségvetését a képviselő-testület.

Hirdetés

A város szolidaritási adó elvonás miatt csökkent bevételei a remények szerint rövidesen, köszönhetően az erőmű beruházásnak, az atomerőműtől valamint az RHK KFT. –től várt telek- és építményadó befizetésnek, melyről még tárgyal a város, valamint a március végére ígért területfejlesztési pályázati támogatásoknak emelkedni fognak, így a jelenleg betervezettnél jóval több beruházás valósulhat meg 2017-ben - tájékoztatott Süli János. Paks polgármestere azt is hangsúlyozta: a költségvetés egyensúlyban van, megfelel a törvényi előírásoknak, és a város működtetését az eddig megszokott jó színvonalon biztosítja.

A testület a költségvetés elfogadását követően döntött arról, hogy az Életfa Idősek Otthonában megemeli a napi díjat 200 forinttal. Szabó Péter alpolgármester a hátteret illetően elmondta, hogy 2012-ben emelt díjat a testület, majd három éven át nem, a tavaly napi száz, az idei kétszáz forintos emeléssel éppen az infláció mértékével egyező növekedés történt. A képviselők lakossági kérelemre újabb területet minősítettek belterületté a Vácikában. A mostani döntéssel újabb 10-12 telken nyílik lehetőség lakóingatlan létesítésére. Területvásárlási igénnyel jelentkezett a város déli határában már telephellyel rendelkező Mecsekérc Zrt. A testület jóváhagyta a kijelölt terület eladását azzal, hogy értékbecslésen alapuló, a mostanra jelentősen megemelkedett áron értékesítsék a 3000 négyzetméternyi területet. A testületi ülésen született döntés arról is, hogy 9,5 millióról 18 millió forintra emeli a letelepedési támogatásra adható keretösszeget az önkormányzat. Ezzel együtt több módosítás is történt, ami azt szolgálta, hogy életszerűbb legyen a rendelet. A pályázati felhívás hamarosan megjelenik, a határidő május 19., az elnyerhető maximális összeg 750 ezer forint. A lakhatást veszélyeztető káresetek önkormányzati támogatásra jogosító körét is bővítették a képviselők. A katasztrófavédelem miután átvette a kémények ellenőrzését, sok esetben állapította meg azt, hogy azok életveszélyes állapotban vannak. Egy-egy veszélyhelyzet elhárítása 200 ezer forintba kerül, és általában az egyébként is nehéz helyzetben lévőket sújtja. Az önkormányzat ezért bővítette a támogatási kört. Ilyen esetben 5-10-15 éves futamidejű, visszatérítendő támogatást lehet igényelni a kémények helyreállításához.

A képviselő-testület zárt ülésen határozott arról, hogy a nemrégiben elhunyt korábban önkormányzati képviselőként is dolgozó, Pro Urbe Emlékéremmel elismert sportembert, Hajba Antalt a város saját halottjának nyilvánítja.

GazdaságköltségvetésPaksberuházásképviselő-testület2017