2024.03.28, Csütörtök

Korszerű vizsgálatok igazolják a paksi telephely alkalmasságát

mti

2016.12.14. 10:53

Aszódi Attila kedden, az Országos Atomenergia Hivatal telephely-engedélyezési közmeghallgatása előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a paksi telephely alkalmas arra, hogy új atomerőművi blokkok épüljenek ott. Ezt igazolja az elmúlt évek legmodernebb vizsgálatai is.

Hirdetés

- Megállapítottuk, hogy a telephely alkalmas, és meghatároztuk azokat a paramétereket, amelyeket az emberi és természeti eredetű hatások kivédése érdekében tervezésnél figyelembe kell venni - közölte Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitás fenntartásáért felelős kormánybiztos.   

Kitért arra, hogy október legvégén nyújtották be az Országos Atomenergia Hivatalnak azt a részletes, tudományos kontroll mellett készült, független szakértők által is értékelt dokumentációt, amelyben részletesen leírták a telephely jellemzőit.   

A kormánybiztos kifejtette, hogy a paksi az ország legjobban megkutatott telephelye, hiszen négy atomerőművi blokk és egy másik nukleáris létesítmény, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója is itt működik. Ugyanakkor a vonatkozó tudományterület rengeteget fejlődött, és a nukleáris biztonsági szabályzatok elvárásai is szigorodtak, ezért került sor a "maga nemében egyedülálló vizsgálatra", amely során három dimenziós szeizmikus méréseket, műholdas radarvizsgálatokat és mélyfúrásokat is végeztek.    

Aszódi Attila elmondta, hogy a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kapacitás- előrejelzése, miszerint 2030-ig legalább 7000 megawattnyi új kapacitásra lesz szükség, valamint a villamosenergia-fogyasztási jelentése, amely minden eddiginél nagyobb terhelésről szól, összhangban van azokkal az elemzésekkel, amelyek megalapozták a két új blokk létesítésére vonatkozó döntést. Kiemelte: a két blokk a hazai nukleáris kapacitás fenntartására szolgál, hiszen a Paksi Atomerőmű blokkjai a harmincas években elérik üzemidejük végét.

GazdaságPaksatomerőműatomenergiatelephely-engedélyezés