2024.03.28, Csütörtök

Paks II megkapta a környezetvédelmi engedélyt, de máris fellebbeztek a civilek

MTI, greenpeace.hu

2016.10.04. 12:27

Alig száradt meg a tinta a Baranya Megyei Kormányhivatal által múlt csütörtökön kiadott környezetvédelmi hatóság engedélyen, az Energiaklub és a Greenpeace máris megfellebbezi azt.

Hirdetés

Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos szeptember 29-én azt mondta, a környezetvédelmi hatóság engedélyének megszerzése igazolja, hogy a projekt teljesíti az Európai Unió és Magyarország környezetvédelmi és természetvédelmi elvárásait.

A kormánybiztos kiemelte: a kiadott engedély nagyon fontos lépés a Paks II projekt engedélyeztetésében, a későbbi megvalósításában. A környezetvédelmi eljárásnak köszönhetően a hazai és külföldi nyilvánosság megismerhette a tervezett nukleáris projektet, az eljárással példaértékű precedenst állított Magyarország a nemzetközi közösség számára a környezeti döntéshozatal során a nyilvánossági jogok széleskörű gyakorlásának biztosítására.

Paks II környezeti hatásvizsgálati eljárása 2014. december 19-én kezdődött, a projekttársaság több mint kétezer oldalas környezeti hatástanulmányt nyújtott be, a dokumentáció az eljárás során tovább bővült. A szabályoknak megfelelően a projekt környezeti hatásvizsgálati eljárásában nemzetközi környezeti hatásvizsgálati eljárást is lefolytattak.

 

A környezeti hatástanulmányt az Energiaklub és a Greenpeace Magyarország korábban véleményezte, azt több ponton hiányosnak és homályosnak találta. Mivel a megfogalmazott kritikákra a most kiadott engedély alapját képező hatástanulmány nem ad kielégítő választ, a két szervezet fellebbezést nyújt be a másodfokú hatósághoz.

Kifogásaik szerint a környezeti hatástanulmány számos kulcskérdést nem tisztáz, többször megalapozatlan, illetve elavult és hibás nézetekre hivatkozva teszi állításait. Így például nem foglalkozik behatóan a keletkező radioaktív hulladékok kezelésével és a Duna hőterhelésével, így éppen a legfontosabb környezeti hatások maradnak tisztázatlanok.
    

A közlemény idézi Koritár Zsuzsannát, az Energiaklub szakértőjét, aki szerint a környezeti hatástanulmány nem járja körül megfelelően a várható komoly, a magyar társadalom egészét érintő környezeti hatásokat, ezért fellebbezik meg a hatóság döntését.

Továbbra is meg vagyunk győződve arról, hogy Paks II szennyező, veszélyes és drága; és hogy Magyarország számára mind környezetvédelmi, mind gazdasági, mind társadalmi szempontból zsákutca az atomerőmű tervezett bővítése – mondta az energiapolitikai szakértő.

Gazdaságatomerőműpaks 2