2024.04.19, Péntek

Megépült a hatodik átmeneti tároló a kiégett paksi kazettáknak

MTI

2016.10.13. 14:03

A szükséges engedélyezés még hátravan.

Hirdetés

Öt modulban több mint nyolcezer, a paksi atomerőműben elhasznált fűtőelem pihen a kiégett kazetták átmeneti tárolójában. Most megépült a hatodik modul is az atomerőmű szomszédságában, de a szükséges engedélyezés még hátravan - jelentette be Gyöngyösi Csaba, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. beruházási igazgatója, a cég csütörtöki paksi sajtótájékoztatóján.

    

Hozzátette: egy - átlagosan négy kamrából álló - modul tervezése, engedélyezése, kivitelezése hozzávetőleg tíz évig tart.     

A mostani 21-24-es sorszámú kamrák  7,464 milliárd forintból épültek meg. A munkálatok során több mint 4 ezer köbméter betont, 1364 tonna szerkezetacélt építettek be és a földrengésállóság növelése érdekében 857 tonna betonacélt használtak fel.     

Kiégett kazetták átmeneti tárolójának csarnoka. Forrás: rhk.hu

 

A 24 tároló kamra lehetővé teszi a paksi atomerőmű eredetileg tervezett üzemideje során keletkezett kiégett kazetták befogadását, de a műszaki tervek 33 tárolókamra megépítésére adnak  lehetőséget.  Ha ezek is megépülnek, elegendő kapacitás lesz az üzemidő-hosszabbítás során keletkező kazetták elhelyezésére is. 
    

A terveket folyamatosan frissítik - mondta Gyöngyösi Csaba, hozzátéve, hogy a tizenhetedik kamrától a korábbi háromszög kiosztás helyett négyszög kiosztású a tárolócsövek elrendezése, így egy kamrában 450 helyett 527 egység fér el.

GazdaságPaksatomerőműradioaktív hulladékkiégett kazetta