2024.03.29, Péntek

Tolna megyében a pékszakmát és a tejipari hiányszakmákat népszerűsítik

MTI

2016.09.28. 14:13

Komplex munkaerőpiaci kutatást indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Agrárgazdasági Kutató Intézettel (AKI) együttműködve, hogy így segítse a piacorientált, az agrár- és az élelmiszeripari piaci szereplők igényeinek megfelelő szakképzést.

Hirdetés

 A felmérés keretében közép- és hosszú távon vizsgálják az agrár- és élelmiszeripari munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalát. Megismerhetők és pontosíthatók lesznek a mezőgazdasággal és az élelmiszeripari tevékenységgel foglalkozók munkaerőigényének tendenciái, valamint a munkavállalókkal szemben támasztott jelenlegi és  jövőbeni elvárások.
    

Az eredmények segítséget nyújtanak majd az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő agrár- és élelmiszeripari szakképesítések felülvizsgálatában és a szakmai szervezetek képzésekkel kapcsolatos javaslatainak alátámasztásában is. 
    

Az ősszel kezdődő kutatás során mintegy 1000 agrárgazdasági kamarai tagot keresnek fel személyesen a kérdezőbiztosok, a NAK megyei referensei, falugazdászai, illetve a kamara partnerszervezetének képviselői. 
    

A kutatást a NAK és az AKI az agrár-szakképzésért felelős Földművelésügyi Minisztériummal (FM) közösen, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) támogatásával végzi.
    

Népszerűsítik a hiányszakmákat

Az agrárkamara a szakképzés támogatására hiányszakmák népszerűsítését is végzi a pályaválasztók körében. Példaként említették a tavaly zárult Tolna megyei kampányt, amelyben a pék szakmát népszerűsítették. A NAK az idén folytatja Tolna megyében a kampányt, ezúttal már a tejipari hiányszakmákat is népszerűsítik.
    

A NAK tavaly óta segíti az agrár középfokú duális képzésben részt vevő, NAK-tagsággal rendelkező gyakorlati képzőhelyeket is. Ennek keretében a képzést vállaló gazdálkodók igényeihez igazítva teljeskörű felelősségbiztosítást nyújt, ezen felül átvállalja a csoportos tanulói felelősségbiztosítás évi 24 ezer forintos díját. Idén szeptembertől ez a szolgáltatás az FM fenntartásában működő iskolai tangazdaságok, valamint a felsőfokú duális képzésben részt vevő gyakorlati képzőhelyek számára is elérhetővé vált - ismerteti közleményében a kamara.

Gazdaságélelmiszeriparmunkaerőpiacagrárgazdasági kamaramezőgazdaság