2024.04.19, Péntek

Ribányi József: erős uniós regionális politikára van szükség

MTI

2016.09.29. 13:20

Alulról kell felépíteni Európát, és nem kötelező érvényű kvóták alapján megszabni a regionális politikai irányokat - mondta Ribányi József delegációvezető, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke szerdán Brüsszelben, azt követően, hogy részt vett az Európa régióinak és helyi szervezeteinek képviselői részvételével tartott tanácskozáson.

Hirdetés

A rendezvény témája a 2020 után megvalósuló megújult uniós regionális politika volt.

A centralizált bürokráciával szemben  demokratikus, alulról épülő, regionális Európáé a jövő, ezért különösen fontos a kohéziós politika és a vissza nem térítendő támogatások - jelentette ki az alelnök.
    

Véleménye szerint nem helyes, hogy az Európai Bizottság rossz néven vegye, ha bizonyos régiókban olyan beruházások valósulnak meg, amelyek esetleg nem gazdaságosak vagy nem fenntarthatóak. A régiók tudják, hogy az ott lakóknak mire van szükségük - szögezte le. Rámutatott: a kohéziós politika jelentősége felbecsülhetetlen, mivel olyan forráshiányokat lehet pótolni általa, amelyek a nagypolitika számára gazdasági oldalról nem mérhetők.
    

Elmondása szerint a források tekintetében uniós szinten minden magyar megye a leghátrányosabb régiók közé sorolható, ezért olyan módon kell átalakítani a pályázati rendszert, hogy a gazdagabb régiók társrégiókat választva valósíthassanak meg fejlesztéseket. 
    

A központilag irányított kohéziós politika helyett a szolidaritáson alapuló megvalósuló fejlesztéseket kell támogatni - vélekedett a politikus. A régiók közötti Twin nevű szolidaritási paktum megkötésével a gazdagabb régióban tevékenykedő cégeknek lehetőségük nyílna, hogy a szegényebb partnerek területén  fejlesztéseket valósítsanak meg - jelezte Ribányi József. 
    
A tanácskozáson Európa régióinak és helyi szervezeteinek  képviselői nyilatkozatot adtak ki, ebben hangsúlyozták: ahhoz, hogy az európai politikai kezdeményezések mindenkor érvényesek és sikeresek legyenek, az Európai Uniónak elengedhetetlenül szüksége van a regionális és helyi szereplők közreműködésére. 
    

A nyilatkozatban megfogalmazzák: a kohéziós politika kulcsfontosságú az uniós stratégiai prioritások és hosszú távú beruházások stabil és megbízható tervezésében és megvalósításában. Ilyen például a kutatásfejlesztés, az innováció, a megújuló energiaforrások, a kis- és középvállalkozások támogatása, a versenyképesség elősegítése, a munkahelyteremtés.
    

A nyilatkozat kiemeli: a határokon átnyúló, transznacionális és régiók közötti együttműködés - a különböző tagállamok és a régiók szereplőinek bevonása révén - nagy jelentőségű az emberek jóléte szempontjából, és jól látható európai hozzáadott értékről gondoskodik. Ezért ezt az átfogó, területi együttműködési politikát tovább kell erősíteni a 2020 utáni időszakban is, és el kell látni megfelelő forrásokkal.

GazdaságEUpolitika