2024.03.29, Péntek
Sikeres volt a mecseknádasdi önkéntesek minősítő gyakorlata
tolna.katasztrofavedelem.hu

Sikeres volt a mecseknádasdi önkéntesek minősítő gyakorlata

tolna.katasztrofavedelem.hu

2019.10.18. 14:21

Óbányán tartották a Mecseknádasdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület minősítő gyakorlatát.

Hirdetés

A gyakorlat célja az önálló beavatkozást vállaló egyesület szakmai felkészültségének, eszközeinek, felszerelései bevethetőségének, valamint a beavatkozást irányító személy tűzoltásvezetői feladatainak ellátására vonatkozó alkalmasságának ellenőrzése.

A feltételezés szerint a térségen vihar vonult át, és az Ifjúsági Szállóba villám csapott. A villámcsapás következtében a főépület tetőszerkezete lángra kapott, valamint a konyhában és egy szobában is tűz keletkezett, a kerítésre pedig fa dőlt. A szállóban a vihar idején két középiskolás osztály tartózkodott, egy dákot nem találtak és a nagy füst miatt nem tudtak bemenni a helyiségekbe.  A szobákban fatüzelésű kandallók üzemeltek, a konyhában pedig több gázpalack jelentett további veszélyt.

A kiérkező önkéntesek a feladatot a biztonsági előírások szigorú betartása mellett gyorsan és szakszerűen megoldották. Elvégezték az áramtalanítást, valamint teljes védőfelszerelésben, sugárvédelem mellett hajtották végre az életmentést és tűzoltást.

 

 

A gyakorlatot az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője, tűzoltóparancsnoka és tűzoltósági felügyelője, valamint dr. Balázs Gábor tű. ezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Bán Attila tű. ezredes tűzoltósági főfelügyelő kísérték figyelemmel. Az ÖTE a sikeres ismétlődő rendszerbeállító gyakorlatot követően továbbra is önállóan beavatkozó tűzoltó egyesületként működik tovább.

A tűzvédelmi törvény változása lehetővé tette, hogy a mind technikailag, mind a szigorú szakmai kritériumoknak megfelelő egyesületek önálló beavatkozást vállalhattak. A beavatkozáshoz viszont több feltételt is teljesíteniük kell, felkészültségüket gyakorlatok során kell évről-évre bizonyítaniuk.

AktuálisMecseknádasdi Önkéntes Tűzoltó Egyesületgyakorlat