2024.04.23, Kedd
Folyamatosan dolgoznak Pakson az orvoshiány megoldásán
Fotó: Molnár Gyula/Paksi Hírnök - Szabó Péter, Paks polgármestere (b.) és dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója (j.).

Folyamatosan dolgoznak Pakson az orvoshiány megoldásán

telepaks.net

2019.01.31. 15:55

A gyermekorvosi és felnőtt háziorvosi körzetek helyzetéről tartott sajtótájékoztatót Szabó Péter polgármester és dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója. Hangsúlyozták: minden lehetőséget megragadnak és megadnak ahhoz, hogy a két megüresedett gyermekorvosi körzet biztonságos ellátását megoldják.

Hirdetés

Régóta húzódó problémát jelent két gyermekorvosi körzet ellátása: dr. Egry Tibor elhunyt, dr. Angyalosi Zsuzsanna nyugállományba vonult. Jelenleg helyettesítéssel igyekeznek ellátni a gyermekeket. Szabó Péter polgármester hangsúlyozta: tavaly óta folyamatosan hirdetik az állásokat a posztok betöltésére. Az önkormányzat különösen sokat tesz azért, hogy Paksra csábítsa az orvosokat. Szolgálati lakást biztosítanak, folyamatosan emelik a háziorvosoknak nyújtott önkormányzati hozzájárulás mértékét, a rendelőket felújítja, eszközökkel látja el az önkormányzat és a jövőben is ezt teszi majd. Szabó Péter azt kérte a szülőktől, hogy legyenek türelemmel, illetve a 14 évesnél idősebb gyermekeket a felnőtt háziorvosokhoz vigyék – ez nagyban segítene a jelenleg fennálló problémán.

Dr. Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója kiemelte: a Pakson tapasztalt jelenség nem egyedi, országos problémáról van szó, sőt, Paks még jobb helyzetben van orvosellátottság tekintetében, mint más, hasonló nagyságú települések. Céljuk, hogy fenntartsák a körzeteket és találjanak szakorvosokat. Dr. Egry Tibor egykori körzetében állandó helyettesként dr. Vadász Ágnes dolgozik, dr. Angyalosi Zsuzsanna korábbi körzetében a helyettesítést dr. Bátai Mária, dr. Mészáros Zsuzsanna és dr. Tajdina Julianna végezte. Mivel időközben kedvező feltételeket tudtak teremteni óradíjak tekintetében is, és találtak helyettesítő orvosokat, így június végéig hétfőn, kedden és szerdán a dunaföldvári dr. Jancsó Erzsébet helyettesít, csütörtökön a szekszárdi dr. Gujás Erika segít, csak a pénteki napot kell a továbbiakban is az említett három orvosnak megoldani, akik egyébként viszik a saját körzetüket, egymást is helyettesítik, tehát így is nagy a teher a vállukon. Esély mutatkozik arra, hogy tavasz végére dr. Angyalosi Zsuzsanna korábbi körzetében is megoldják az állandó helyettesítést. Arra a kérdésre azonban, hogy mikor találnak Paksra olyan orvost, aki hajlandó átvenni a praxisokat, a főigazgató nem tudott válaszolni. Több szakmai lapban, a kormányzati portálon, internetes felületeken hirdetik az állásokat, kapcsolataikat kihasználva igyekeznek gyermekorvosokat csalogatni Paksra, de egyelőre nem jártak sikerrel.

Dr. Bodnár Imre arra is kitért: a hetes számú felnőtt háziorvosi körzet több mint egy évig betöltetlen volt, mostanra találtak orvost dr. Sztanu Krisztina személyében. A következő feladat, hogy orvost találjanak dr. Ságh Beáta körzetére, mivel a doktornő visszaadja a praxisát. Ennek érdekében tárgyalásokat folytatnak.

AktuálisTolna megyePaksPaksi Gyógyászati Központorvoshiány