2024.03.19, Kedd
Rekord alacsony a vízállás a Dunán
Országos Vízügyi Főigazgatóság - Facebook

Rekord alacsony a vízállás a Dunán

MTI

2018.10.16. 18:30

Rekord alacsony a vízállás a Dunán, Budapestnél 71 éves rekord dőlt meg - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-vel.

Hirdetés

Kifejtették: az augusztus óta tartó csapadékszegény időjárás miatt a Duna vízállása a magyarországi szakaszon ismét az eddig mért legkisebb értékek közelében vagy alatta alakul a vízmércéken.

Kedden délelőtt 10 órakor Budapestnél 49 centiméter volt a vízállás. Ez 2 centiméterrel alacsonyabb, mint a valaha mért legkisebb vízszint. Ezt a rekordot 1947. november 6-án rögzítették - írta az OVF, hozzátéve: valószínűleg a következő pár napban még újabb negatív vízállásrekordok születnek.

Kedden a nap első felében a Budapest alatti szakaszon is több helyen megdőlt a valaha mért legkisebb vízszintként rögzített rekord, így Adonynál, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Pakson és Domboriban is.

Az alacsony vízállás a hajózást is erősen érinti. A Duna magyarországi szakaszán több gázló nem éri el az ideális mélységet. A hajósok a http://www.hydroinfo.hu/Html/gazlo/gazdun.html oldalon a nap 24 órában tájékozódhatnak az aktuális gázlóadatokról - tették hozzá.

Az előrejelzések szerint a hét vége előtt nem várható jelentősebb mennyiségű csapadék a Duna külföldi vízgyűjtőin, ezért további apadásra számítanak - írta közleményében az OVF.

AktuálisDunaOVFalacsony vízállás