2024.03.29, Péntek

Negyedmilliárd vissza nem térítendő támogatást nyert Dombóvár felzárkóztatásra

dombovar.hu

2018.03.05. 15:00

Újabb 250 millió forintos forrást nyert el az Európai Unió egyik alapjából egy olyan önkormányzati konzorcium, amit a dombóvári vezet.

Hirdetés

A jelentős összeg nagy segítség lesz a hátrányos helyzetű településlakóknak, ráadásul szervesen kapcsolható a kiemelt város-rehabilitációs projektekhez és még kulturális programokra is jut belőle.

Mint ismert, nemrég negyedmilliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyert el a dombóvári, a döbröközi, a szakcsi, a lápafői és a várongi önkormányzat alkotta konzorcium az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében. A projekt célja az, hogy az oktatás olyan területeken fejlődjön, amelyeken egyébként nem lenne esély rá. A pályázati forrásból 44 millió forintot használhatnak fel a humán közszolgáltatásban dolgozók képzésére, 12 millió forint jut az óvodák komplex szolgáltatásaira, a pályázat megvalósításához szükséges eszközök beszerzésére pedig közel négy millió forintot költhetnek. A legtöbb pénzt - 171 millió forintot - a gyerekek kompetenciájának fejlesztésére kell fordítani.
A minap újabb sikeres pályázatról számolt be Dombóvár polgármestere. Az EFOP-forrásból újabb negyedmilliárd forintot sikerült megszerezni. A korábban felsorolt öt település önkormányzata által alkotott konzorcium ezúttal a Dombóvári Roma Nemzetiségi Önkormányzattal kiegészülve most is mintegy 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. Ebből 30 millió forintot szakképzésre fordíthatnak. Egyebek mellett olyan szakmák tanulhatók majd, mint idősekkel foglalkozó gerontológiai szakgondozó, illetve szociális szakgondozó, vagy szociális asszisztens.
- 300 hátrányos helyzetű embert kell bevonnunk a programba - emelte ki Szabó Loránd. - Egyéni fejlesztési terveket kell számukra készíteniük a szakembereknek. Ha ez megvan és beülnek az iskolapadba, arra az időre, várhatóan valamilyen utalvány formájában juttatást is kapnak.
Az önkormányzati vezető külön örömét fejezte ki azért, hogy 70 millió forint jut közösségépítésre.
- A városban lakó idős embereknek minden hónap utolsó péntekén megrendezett „Nem csak a húszéveseké a világ” elnevezésű zenés-táncos délután a támogatás segítségével még komolyabb szintre léphet, hiszen az eddigieknél nevesebb előadókat hívhatunk meg - mondta a polgármester.  - Az ugyancsak a Tinódi Házban minden péntek délután és este működő Ifjúsági Klub is egyre népszerűbb a fiatalok körében, akiknek havonta egyszer koncertet is tartanak. A tervek szerint ezeken a partikon ismert fellépők szórakoztatják majd a résztvevőket.
A projektgazdák összesen 7,4 millió forintot költhetnek életminőség-javítására, de újra tudnak informatikai és egyéb eszközöket is vásárolni. Közel 18 millió forint jut a „Kultúrák párbeszéde” című programra, amelynek keretében elsősorban a helyben aktív nemzetiségi kisebbségek - de főleg a romák - részére tudnak olyan mértékben megjelenést biztosítani, amire eddig nem volt példa.
- Ez a projekt remekül illeszkedik a már futó három városrész-rehabilitációs programunkhoz és azok összekapcsolása valóban segít a hátrányos helyzetben lévő emberek felzárkóztatásában - hangsúlyozta Szabó Loránd.

AktuálistámogatásDombóvárfelzárkóztatás