2024.04.23, Kedd

Hőszigetelés belülről? Így is lehetséges!

magyarepitok.hu

2018.03.12. 10:14

Az építtetők általában egy kalap alá veszik az összes belső oldali hőszigetelési megoldást, pedig van egy olyan termék, amelyik gyökeresen eltér a többitől – bemutatjuk a Multipor ásványi hőszigetelőlapot.

Hirdetés

Újépítésű lakásoknál előfordul, hogy elmarad a tetőterasz födémlemezének a hőszigetelése a rétegrend vastagságának téves megállapítása miatt, ami aztán a csatlakozó falszerkezetekben is komoly hőhídat okoz. Akár ezt a problémát is lehet belső oldali hőszigeteléssel kezelni, ám az ezt választó ügyfeleket az esetek többségében nem a rezsicsökkentés vezérli. A Xella Magyarország Kft. tapasztalatai szerint leginkább a hideg fal- illetve födém felületek, penészedés, párakicsapódás, illetve tartósan nedves falakon sókivirágzás, gombásodás okozta problémákra keresnek megfelelő megoldást. A penész a komfort mellett az egészséget is veszélyezteti, így a kezelését nem szabad halogatni.


Mi lehet a megoldás?

A penészedésre a nyílászáró csere nem jelent megoldást. Ellenkezőleg, egy jobb minőségű ablak a légzárásából adódóan csökkenti a természetes légcserét, ami által a lakótérben keletkező pára feldúsul és az alacsony hőmérsékletű felületeken még több nedvesség csapódik le. Nyílászáró csere után emiatt a légcserére fokozottabban oda kell figyelni, lehetőleg nagymennyiségű párát szállítani képes megoldás kialakításával. Erre jó példa a falon átvezetett műanyag membrános szellőző, vagy az időszakosan bekapcsoló ventilátor.

Mindezekre a problémákra ugyanakkor a húsz éve piacon lévő Multipor ásványi hőszigetelő rendszer is megoldást nyújthat. Általa ugyanis párazáró réteg beépítése nélkül is könnyen kialakítható belső oldali hőszigetelés. A Multipor rendszer viszont nem csak belső oldalon használható, az épület külső homlokzati hőszigetelésére is alkalmas.


Hogy működik?

A meleg levegő több nedvességet képes megtartani, ezért mikor lehűl a harmatpontra, kicsapódik belőle a pára. Ez fűtött beltéri és kültéri téli hőmérséklet állapotok alatt nem a belső oldali hőszigetelés és a fal határán, hanem hamarabb, már a hőszigetelő lapon belül megtörténik. Azokat a hőszigetelő anyagokat, melyek nem, vagy csak nehezen képesek leadni a bejutó nedvességet, emiatt párazáró réteggel kell védeni.

A Multipor ásványi hőszigetelő lapok a kicsapódott nedvességet kapilláraktivitás útján a belső légtér felé szállítják, ahol a víz elpárolog.

Fontos, hogy a lapok a falfelületre teljes felületen legyenek ragasztva, mert így tudják a felülettől a nedvességet elszállítani és a falazat szárításában is segítenek.

A Multipor belső oldali hőszigetelés teljesítményét egy 15 éves periódusban vizsgálta meg a a Drezdai Műszaki Egyetem, ennek eredményei a Xella Magyarország Kft. honlapján olvashatóak ebben az elemzésben.

Aktuálisépítőipari cégekenergetikaszigetelésXella Magyarország Kft.