2024.03.29, Péntek
Földrengés következményeinek elhárítását gyakorolta a dombóvári kirendeltség területén HUNOR és HUSZÁR
pestpilis.hu - illusztráció

Földrengés következményeinek elhárítását gyakorolta a dombóvári kirendeltség területén HUNOR és HUSZÁR

tolna.katasztrofavedelem.hu

2018.03.02. 20:02

Az elmúlt napok elméleti képzésére alapozva a dombóvári katasztrófavédelmi kirendeltség területén két napos, összetett gyakorlatot tartottak március elsején és másodikán a HUNOR és HUSZÁR mentőszervezetek tagjai.

Hirdetés

A szituációs gyakorlat szerint Hungária országban a Richter-skála szerinti 7,7-es erősségű földrengés következett be. A helyi hatóságok nemzetközi segítséget kértek, melyre a gyakorlaton résztvevők öt városi kutató és mentőszervezetet ajánlottak fel.
 
A gyakorlat során a mentőszervezetek új tagjainak képzeletbeli határátlépést kellett végrehajtaniuk, működtetniük egy indító-fogadó központot (Reception/Departure Centre - RDC), egy helyszíni műveleti koordinációs központot (On-Site Operations Coordination Centre - OSOCC), továbbá két feltételezett kárhelyszínt kellett felderíteniük és értékelniük. A korábbi napok elméleti felkészítői közül többen a határőröket, a helyi hatóságok képviselőit alakították. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a dombóvári katasztrófavédelmi kirendeltség vezetői és kijelölt munkatársai, valamint aktív első és második generációs HUNOR és HUSZÁR tagok segítették a gyakorlat eredményes végrehajtását.
 
A gyakorlat során a résztvevők olyan helyzetekbe kerültek, melyekkel éles bevetés, gyakorlatok, továbbá az újraminősítés során is találkozhatnak. A szituációs gyakorlat sikeres végrehajtásával a mentőszervezetek tagjelöltjei új ismeretekkel, tapasztalatokkal gazdagodtak.
Emellett egy térinformatikai alkalmazás, a KoboToolbox – KoboCollect használatát gyakorolták a résztvevők, ami a városi kutató és mentő tevékenység során a kárhelyszínek beazonosítását segíti.
 
A gyakorlat zárásaként a mentőszervezetek szakmai vezetői a résztvevőkkel közösen értékelték a gyakorlatot.

 

Aktuálisföldrengéselhárításdombóvári kirendeltségszituációs gyakorlatRichter-skáladombóvári katasztrófavédelmi kirendeltség