2024.03.29, Péntek

Baján, Pakson és Mohácson is megtekinthető lesz a Lajta Monitor Múzeumhajó

hirado.hu

2018.03.29. 15:00

A Magyar Honvédség fennállásának 170. évfordulójához kapcsolódó programok keretében 11 városban köt ki a Lajta Monitor Múzeumhajó. A honvédség tiszteletbeli zászlóshajója az első világháború történetéről, valamint a hadihajózás históriájáról is képet ad az érdeklődőknek.

Hirdetés

A hajót 1871-ben építették, és ez az első olyan hajó az Osztrák–Magyar Monarchiában, amely fémből készült. Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, a Lajta Monitor Múzeumhajó a legrégebbi úszóképes folyami hadihajó, nincs vitorlázata, gőzgép hajtotta.

Az államtitkár hozzátette, ez az egyetlen hajó, amely az Osztrák–Magyar Monarchiából megmaradt, a lövegtornyával, a parancsnoki toronnyal együtt. Múzeumi hajóként  2012 óta megtekinthető a Parlamentnél.

A múzeumhajó egyébként ma indul az újpesti hadikikötőből az első helyszínre, Győrbe a mintegy tizenegy várost érintő útjára. Az államtitkár elmondta, többek között Komáromban, Esztergomban, Vácon, Szentendrén, Baján, Pakson és Mohácson is megtekinthető lesz a hajó, a körút pedig május 21-én ér véget, a magyar honvédelem napján.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a Lajta Monitor Múzeumhajót az érdeklődők ingyenesen látogathatják, továbbá részt vehetnek fegyverbemutatón, megismerhetik a hajó történetét, meglátogathatják a hajó konyháját, a legénységi szállást, a lövegtornyot és a parancsnoki tornyot is.

AktuálisPaksmohácsMagyar HonvédségBajaLajta Monitor Múzeumhajóhadihajózás