2024.03.29, Péntek

Átadták a Tolnáról szóló rövidfilmek jogait

tolna.hu

2018.03.06. 20:10

Átadta a Tolnáról nemrég elkészült két rövidfilm felhasználási jogát a városnak az alkotások készítője és finanszírozója.

Hirdetés

Tavaly novemberben mutatták be a Varázslatos könyvtár – Tolnai történetek című, keretjátékba illesztett dokumentumfilmet, illetve a Miért sárgalábúak a tolnaiak? című, képregény alapú animációs alkotást. A város múltjából valós történeteket és legendákat megidéző rövidfilmek rendező-producere, a jogtulajdonos Kindl Gábor és a filmek finanszírozója, dr. Varga József az alkotások vetítési, felhasználási jogát térítésmentesen átadták a városnak, ünnepélyes keretek között, a városházán.
 
Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere a bensőséges hangulatú eseményen elmondta: fontos dolog a régi hagyományokra építve, azokat megörökítve új dolgokat teremteni, amelyeket a fiatal generációk is magukénak tudnak érezni.
 
Minden tolnai nevében köszönetet mondott a tolnai kötődéssel is bíró, szekszárdi Kindl Gábornak az ötletek továbbgondolásáért, a filmek elkészítéséért, illetve a tolnai származású dr. Varga Józsefnek, a szekszárdi Tolnagro Kft. tulajdonosának, aki nem először támogatott nagylelkűen fontos tolnai ügyeket. Így például nemrégiben szintén ő finanszírozta a tolnai temetőben nyugvó Wosinsky Mór síremlékének felújítását.
 
Kindl Gábor a korábbi Obsitos című játékfilmje elkészítésekor is támaszkodhatott dr. Varga József támogatására. Elmondta, hogy abban a Szekszárdon játszódó, illetve ezekben a tolnai filmekben is az adott helyhez való kötődés volt a legfontosabb. Ugyanakkor szabadon válogatva az érdekes régi témák közül, Tolnán sem szigorúan vett helytörténeti alkotás elkészítésére törekedett.

Dr. Varga József régi kedves tolnai emlékeket is felidézve azt mondta, hogy számára változatlanul nagyon fontos a település múltja és jövője. Ha ehhez csak egy kicsit is hozzá tud járulni „jócselekedetekkel”, azt szívesen megteszi. Ha pedig lesz rá lehetősége, akkor a jövőben is számíthatnak a támogatására.
 
A filmek mecénásának egyébként nagyon tetszettek az alkotások, amelyekről úgy vélte, hogy minden bizonnyal száz év múlva is szívesen megnézik majd az akkori tolnaiak.
KultúrarövidfilmVarázslatos könyvtár – Tolnai történetek