2024.03.19, Kedd

Szélesítette programkínálatát és növelte presztízsét a Paksi képtár

teol.hu

2018.01.18. 21:14

Minden eddiginél több látogatót fogadott, a társművészetek irányában szélesítette programkínálatát és növelte szakmai presztízsét tavaly a Paksi Képtár. Az intézményben több mint 15 ezren jártak 2017-ben.

Hirdetés

Míg tekintélyes veszprémi és debreceni művészeti központokban folytatta útját a 10. születésnapját ünneplő Paksi Képtárban életre hívott tárlat, addig az intézmény helyben a kortárs művészeti ágak irányába szélesítette programstruktúráját, új köntösbe öltöztette honlapját, jazzfesztivált, sikeres amatőr kiállítást szervezett, szakmai konferenciáknak és önkormányzati programoknak nyújtott helyszínt, és csúcsra járatta szünidei táborait – áll a múlt év összefoglalójában.

A nyári művésztelep mellett három nagy és több kisebb tárlatnak adtak otthont 2017-ben a Paksi Képtár kiállítóterei, a megnyitóhoz idén új elemeként DJ program csatlakozott.

Sok érdeklődőt vonzott Péger József kiállítása a Hangárban. A helyi alkotó számtalan személyes tárlatvezetéssel is megörvendeztette a látogatókat. Idén is gazdag volt a gyerekek számára szervezett múzeumpedagógia programsorozat, a köztéri akcióktól a Pamacsolón, előadás-sorozatokon, a társintézmények bemutatkozásán keresztül számos egyéb programmal várták a látogatókat.

Az első Paksi Jazz Fesztivál nemcsak műfajilag, hanem fizikai valóságában is átlépte a képtár falait, a városháza előtt tartották a háromnapos programot, amely során a rétegzenének számító jazz szép számban vonzotta a zenekedvelőket Paks szívébe. A Csengey Dénes Kulturális Központtal közös szervezésben az irodalmi élet jeles képviselői, Kukorelly, Forgách, Csaplár, Parti Nagy Lajos fordultak meg az intézményben. A képtár építészeti, óvodapedagógiai és drogprevenciós konferenciának, városfejlesztési fórumnak és kiállításnak is helyet adott, csatlakozott a Múzeumok éjszakájához.

2018-ra is elkészült a programterv. A jelentős tárlatok mellett idén már a 38. Művésztelepet rendezik meg. Várják az elmúlt években megszokott művészettörténeti előadásokra az érdeklődőket, de a magyar nyelvűek mellett angol és német nyelvű programok bevezetését is tervezik. A képzőművészeten túl az irodalom, a film és a kortárs építészet képviselői kapnak majd meghívást a Paksi Képtár egy-egy kezdeményezésére. Újdonság lesz egy fotómaraton, amelynek forgatókönyvén már dolgoznak, és megrendezik a II. Paksi Ipar- és Képzőművészeti Tárlatot ebben az esztendőben.

AktuálisPaksi Képtár