2024.03.29, Péntek

Még nincs influenza járvány Tolna megyében

TMKH Népegészségügyi Főosztály

2018.01.05. 19:00

Az influenza figyelőszolgálat munkájában – a klinikai adatgyűjtésben - Tolna megyében 12 házi gyermekorvos, 14 felnőtteket ellátó és 9 vegyes praxisú háziorvos vesz részt, az összes praxisban 51.043 fő van regisztrálva, tehát a megye lakosságának ~20%-a.

Hirdetés

Valamennyi orvos hetente jelenti a betegforgalmat és az influenzaszerű tünetekkel ellátott betegek számát korcsoportos bontásban.

A mikrobiológiai adatgyűjtésben egy fő felnőtteket ellátó és egy fő házi gyermekorvos vesz részt. Hetente egy, maximum két – az influenzaszerű megbetegedés esetdefiniciójának megfelelő tünetekkel jelentkező - betegtől vesznek non-invazív módon légúti mintát, amelyet az Országos Epidemiológiai Központ Légúti Vírus Laborjában dolgoznak fel.

A közösségekből (bölcsőde, óvoda, általános- és középiskola) a 30%-ot meghaladó hiányzást jelenti a felelős vezető a területileg illetékes járási hivatal népegészségügyi osztályának.

A 2017. 40. hetétől 2017. 52. hetéig gyűjtött adatok alapján az influenza járványügyi helyzete Tolna megyében a szezonnak megfelelő, azonban a Dombóvári Járás területéről két közösségi halmozódásról érkezett bejelentés. Mindkét járvány esetében 2 – 2 betegnél légúti mintavétel történt. Három esetben Influenza B (yamagata szerű) vírust sikerült kimutatni a tünetek hátterében.

Influenza vírus okozta súlyos megbetegedés gyanúja, illetve szövődményes esetek miatt kórházi felvételről, halálozásról nem kaptunk értesítést.

A 2017-es év utolsó hetében csökkent az influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz fordulók száma.

A megfelelő személyi higiénia (gyakori kézmosás és szellőztetés, a használt papírzsebkendők zártan gyűjtése, tömegek lehetőség szerinti elkerülése) segít a megelőzésben. Megbetegedés esetén javasolt otthon maradni és felvenni a kapcsolatot a háziorvossal.

AktuálisinfluenzaTolna megyejárvány