2024.04.23, Kedd

Az idei év már a megvalósításról szól Bonyhádon

bonyhad.hu

2018.01.25. 14:30

Nyertes pályázatok sokasága révén jelentős, mindösszesen 6 milliárd forint értékben fejlesztések zajlanak a Völgység fővárosában.

Hirdetés

Közvetve, vagy közvetetten mindegyik beruházás célja a lakosság komfortérzetének, életkörülményeinek javítása a jelentkezett igények figyelembevételével.

Bonyhádon az elmúlt két év a tervezésről, a pályázatok beadásáról és azok eredményének beéréséről szólt. – A cél az volt, hogy minden olyan lehetőséget megragadjunk, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy az itt élők számára a lehető legjobb feltételeket teremtsük meg – mondta Filóné Ferencz Ibolya polgármester. A feladat nehézségét jelentette, hogy ritkán írnak ki olyan tartalmú pályázatokat, amelyek teljes mértékben megfelelnek a város fejlődési igényeinek, így ezeket össze kellett hangolni, ami sokszor nagy kihívást jelentett.

A megvalósítás már 2017-ben elkezdődött, a 2018-as év pedig teljes egészében erről szól. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 14 pályázatot nyújtottak be, 12-ben van már döntés, mind pozitív. A projektek a megvalósítás különböző szakaszaiban járnak. Több esetben olyan szinten előkészítették a munkát, hogy amint meglett az eredmény, el is kezdhették a megvalósítást. Így készülhetett el a nyári szünetben például a Ficánka óvoda és a bölcsőde bővítése, infrastrukturális fejlesztése.

– Bár a lakosság mindennapjait a gazdaságélénkítő beruházások nem befolyásolják közvetlenül, közvetve meghatározzák a későbbieket – hangsúlyozta a városvezető. Hozzátette, az ipar fejlődése új munkahelyeket, iparűzési adó bevételt jelent, amelyből több fejlesztés valósulhat meg. A bonyhádi iparterület fejlesztésére 480 millió forintot nyertek, amelyből 5 csarnokot építenek majd, hogy öt cég betelepülhessen. Egy másik pályázat révén szintén új csarnokot építenek az ipari parkban, ezt márciusban már át is adják.

Látványos eredménye lesz a váraljai turisztikai beruházásnak is. Az ifjúsági tábor felújítása már zajlik, tavaszra el is készül, és minden szempontból kiszolgálja majd a célkorosztály igényeit. A SPAR áruháznál körforgalmat alakítanak ki, emiatt rövidebb időszakokra, részlegesen újra le kell majd zárni a megújult Nepomuki Szent János-hidat. Közösségi teret alakítanak ki a művelődési központ mögött, amely – hiánypótló módon – méltó helyszíne lesz a már meglévő rendezvényeknek, és lehetőséget ad újak bevezetésére. Záportározót építenek, amely megoldja a város 40 százalékának csapadékvíz-elvezetési gondját. A Perczel utca szinte teljesen megújul a tavasszal befejeződő munka eredményeként. Egy energetikai pályázat támogatásával a zeneiskola külső rekonstrukciója valósulhat meg a nyári szünetben. A magyar kormány támogatásával újjáépül és jelentősen bővül a városi sportcsarnok. Közel kétmilliárd forintos beruházás keretében felújítják a szennyvíztelepet. A Család- és Gyermekjóléti központ teljes körű felújítása, illetve a szolgáltatások bővítése is zajlik. A városban élénk civil élet támogatására 250 millió forint támogatást fordíthatnak.

Mindezek mellett a város önerőből is mindent megtesz annak érdekében, hogy a lakosság komfortérzetét javítsa az igényeknek megfelelően. Többek között idén is folytatják a járdák és árkok felújítását, a Semmelweis utcában pedig egy jelentős területet látnak el betonburkolattal.

Megkérdeztük: Ön mit gondol a Bonyhádon zajló fejlesztésekről?

Pollák Sándor: – Környékbeli lakosként több, az utóbbi években lezajlott fejlesztést is örvendetesnek tartok. Számunkra fontos szempont a település elérhetőségének javítása, annak térségi központi szerepe miatt. Már a 6-os főútról a városba vezető elkerülő út megépítése is nagy előrelépés volt, de esedékes volt a zománcgyár utcájának felújítása is.

Jádi Adél: – Két dolgot tudnék kiemelné azok közül a munkák közül, amelyek megvalósultak, illetve zajlanak. Mivel a Széchenyi téren van a munkahelyem, jól jött a parkolóhelyek bővítése a környéken, már nem kell küszködni azzal, hol és hogy tudom letenni a kocsit, illetve a megközelítés szempontjából a Perczel utca megújulása lesz örvendetes.

Köhler János: – Építési vállalkozásunkat tekintve számunkra meghatározó, hogy első környékbeli önálló munkaként elnyertük a váraljai ifjúsági tábor felújításának kivitelezését. Ezzel bővíteni tudtuk a munkatársaink létszámát, illetve más módon is fejleszteni tudjuk a cégünket, és azóta több kisebb megrendelést is kaptunk a környékről.

Aktuális Bonyhád fejlesztések