2024.04.25, Csütörtök

Több mint harmincmillió forint büntetést szabtak ki Tolna megyében idén a vámosok

teol.hu

2017.12.05. 15:53

A vámosok pálinkafőzdékben, borászatoknál, kis- és nagykereskedőknél is jártak az elmúlt hónapokban. De számítani lehet rájuk a közutakon is. Az idén összesen 2800 körüli ellenőrzést végeztek ebből 270 esetben történt jogsértés, amely büntetést vont maga után.

Hirdetés

A pénzügyőrök mindenhol ott vannak, folyamatosan járják a jövedéki termék előállítással és értékesítéssel foglalkozó adóraktárakat, Tolna megyében 35 szeszfőzdének és 1 sörfőzdének van ilyen jellegű engedélye. A 35 szeszfőzdéből 20 csak bérfőzetéssel, 15 kereskedelmi főzéssel és értékesítéssel is foglalkozik, tájékoztatta lapunkat dr. Fülöp Ferenc ezredes, a NAV Tolna megyei Adó- és Vámigazgatóságának vám- és pénzügyőri igazgatóhelyettese. Idén a megye pálinkafőzdéiben összesen 89 953 hektoliterfokot, – ami 180 ezer liter pálinkának felel meg – állítottak elő. A bejelentett magánfőzők száma 220, és összesen 4003 darab párlatjegyet rendeltek az érintettek, ami azt jelenti, hogy 4003 liter párlatot állítottak elő.

A szeszfőzdék ellenőrzésénél a vámosok a nyilvántartást, a befizetéseket, a származási igazolások kiadását vizsgálják. A megyében apróbb törvénysértések fordultak csak elő. Idén 98 ellenőrzésből 5 esetben találtak hiányosságot. Kiemelt feladatként szerepel a vendéglátóhelyek, kocsmák ellenőrzése is. Itt nem csak a borokat, de a pálinkát is ellenőrzik. Volt rá példa, hogy szódás­üvegekbe töltve, a szikvizes üvegek közé rejtve árusítottak belőle, vagy nem volt se számlája, se zárjegye az adott tételről az eladónak.

A megyében 39 nagykereskedelmi cég van, ahol többek között bort, pálinkát, különböző szeszes italokat és söröket értékesítenek.
Ismert, hogy a dohányáru forgalmazása is megváltozott az elmúlt évek során, csak az engedéllyel rendelkező üzletek (Nemzeti Dohányboltok) forgalmazhatják, ebből adódóan megnőtt a termék illegális értékesítése. Tolna megyében 158 trafik van, az ellenőrök tíz esetben találtak jogsértést az ellenőrzéseik során, például azért, mert a nyilvántartásuk nem felelt meg a valóságnak, a nyitva tartás szabályait nem tartották be, az árak, a cigarettafajták nem voltak helyesen feltüntetve.

A közúti ellenőrzések száma is jelentős, a pénzügyőrök ott vannak a 6-os, M6-os, 61-es, 63-as, 56-os főutakon, valamint a kisebb jelentőségű útvonalakon is lehet rájuk számítani. Dr. Fülöp Ferenc ezredes elmondta, 3864 közúti ellenőrzést tartottak az idén, ebből 19 esetben tapasztaltak jövedéki jogsértést. Sor került jövedéki termék lefoglalására is, a zárjegy nélküli cigarettát elkobozták. A tahográf ellenőrzésénél 50 esetben találtak hiányosságot a be nem tartott pihenőidő miatt. Összesen 250 kiskereskedelmi üzletet, kocsmát ellenőriztek, ezen a területen 42 esetben találtak jogsértést. A foglalkoztatások ellenőrzésénél pedig 70 esetben be nem jelentett munkavállalót jegyzőkönyveztek. A vámosok az ellenőrzéseikkel összefüggésben végrehajtási tevékenységet is végezhetnek, idén 158 esetnél az érintett inkább önként fizetett, összesen 25,5 millió forintot, hogy megússza a végrehajtást, 45 esetben azonban foglalniuk kellett a vámosoknak, közel 200 millió forint értékben. A foglalásnál széles a skála: a teherautótól az üzemi berendezésekig terjed.

Összességében 234 esetben kellett bírságolniuk az idén a pénzügyőröknek, melynek pénzügyi vonzata 30,5 millió forint.

 

Lassan hároméves lesz az EKÁER

Az EKÁER-t, az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszert 2015 januárjában vezették be. Ennek fő célja az áruk mozgatásával, szállításával összefüggő visszaélések visszaszorítása. A rendszer bevezetése óta a pénzügyőrök folyamatosan végeznek közúti ellenőrzéseket, telephely-ellenőrzéseket a megye különböző területein. Találtak már jelöletlen élelmiszereket (melyek megsemmisítésre kerültek), hamis termékeket, olyan sofőröket, akik nem tartották be a pihenőidőre vonatkozó szabályokat, illetve bejelentés nélkül foglalkoztatták őket. Több esetben előfordult, hogy hatósági zárat helyeztek fel a szállítóeszközre, mert visszaélésre utaló jelet tapasztaltak. Arra is volt példa, hogy a kockázatosnak minősített szállítmányt annak lerakóhelyére kísérték, majd a helyszínen további ellenőrzéseket végeztek. Idén 2800 ilyen jellegű ellenőrzést végeztek, ebből 270 esetben találtak hibát.

AktuálisTolna megyeNAVbüntetéspénzügyőrökjövedéki termék