2024.03.28, Csütörtök

Megnyitják a második kamrát a bátaapáti radioaktív hulladéktárolóban

MTI

2017.12.07. 19:16

Megtelt a Bátaapátiban lévő Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) első kamrája, 2018-ban már a második kamrába szállítják a Paksi Atomerőműben keletkezett radioaktív hulladékot - mondta el a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

Kereki Ferenc évértékelő tájékozatóján arra is kitért, hogy a 2017-ben elkészült második kamra geometriája eltér az elsőtől, és a tárolási stratégia is új, így két és félszer több hulladék helyezhető el adott területen. Az újítástól 18 milliárd forint megtakarítást várnak.     

Eddig vasbetonkonténerbe helyezték a radioaktív hulladékokkal töltött hordókat, a jövőben acélkonténereket használnak, a hordók közötti teret pedig radioaktív hulladékkal kevert cementpéppel töltik ki.

A paksi átmeneti kazettatárolóban is új koncepciót dolgoztak ki az Országos Atomenergia Hivatal ellenőrzése mellett, sűrűbb rácsosztásban, több elhasznált fűtelemet helyeznek el a kamrákban, ami Kereki Ferenc szavai szerint 4-5 milliárd forint megtakarítást hoz.

A létesítmény húsz, máig üzembe helyezett kamrájában 9007 kazetta van, 2017-ben befejeződött egy újabb négy kamrából álló modul építése, így lesz elegendő kapacitás az atomerőműből érkező kiégett kazetták fogadására. 

Fejlesztik és modernizálják az intézményi hulladékok befogadására szolgáló püspökszilágyi radioaktív hulladék feldolgozó és tárolót is. Ebben az évben fejeződött be a légtechnikai berendezések cseréje, így folytatódhat a korábban elindított biztonságnövelő program - mondta Kereki Ferenc.     

Az RHK Kft. Nyugat-Mecsekben folytatott kutatási programjával kapcsolatban arról számolt be a cég vezetője, hogy a 2017 márciusában Bakonya térségében kezdett  kutatófúrás azt mutatja: a bodai agyagkő egy igen jó vízzáró képességű kőzet, amely az elmúlt évezredekben kellő stabilitást mutatott - mondta az ügyvezető. Ez előrelépés a folyamatban, amely elvezethet a nagy aktivitású vagy hosszú élettartamú radioaktív hulladék végleges elhelyezésére szolgáló tároló pontos helyének kiválasztásához - tette hozzá.

AktuálisBátaapátiradioaktív hulladéktárolóNemzeti Radioaktívhulladék-tároló