2024.04.20, Szombat

Harcon a következő évben több látványos fejlesztést is megvalósíthatnak

teol.hu

2017.12.27. 15:28

Kiváló közbiztonságával és pezsgő közösségi életével vonzó település Harc. Az utóbbi években sok fiatal pár és család költözött ide, az önkormányzat pedig azon van, hogy a falu még komfortosabb, még élhetőbb legyen.

Hirdetés

A község azon öt település egyike, amelyek számára a közelmúltban váltak elérhetővé a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány nyújtotta előnyök. Tóth Gábor polgármester szerint új távlatok nyílnak meg előttük, lehetőségeikkel pedig élni kívánnak, ahogy azt eddig is tették. Az utóbbi időszakban több jelentős pályázatuk is nyert, elsősorban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP). A Fenntartható közlekedésfejlesztés révén a Vörösmarty tér és Alkotmány utca kereszteződésétől indulva a Fő utca végéig kerékpársávot alakítanak ki, ezzel együtt az utcát teljes szélességében és a járdát is felújítják.

A Sió TOP-os víziturisztikai fejlesztésének első ütemében is érintett a település, Harcnál vízi kiszálló és fogadó épület készül. A cél a Sió turisztikai potenciáljának erősítése együttműködve a csatorna mentén lévő településekkel. Ezzel összefüggésben szintén területi fejlesztés a Sió mente kerékpár-turisztikai fejlesztése, ebben is konzorciumi partner a falu. Harcon a Sió töltéstől a Fő utca 59.-es számig épül kerékpárút, amely csatlakozik az önkormányzat által kialakított kerékpárúthoz. Egy kistelepüléseknek szóló kiíráson is sikeresen szerepelt az önkormányzat, így a Vörösmarty teret és a Kossuth Lajos utcát összekötő járda felújítását is elvégeztetheti és tervben van a Kossuth utcai szennyvízhálózat kiépítése. Emellett az ERÖV pályázatának előnyeit is élvezi a falu, hiszen a cég ivóvízminőség javító fejlesztést hajt végre a településen. Tóth Gábor elmondta, jelenleg több pályázatuk elbírálására várnak, így a konyha fejlesztésére vonatkozóan és az önkormányzati utak karbantartásához szükséges gépek beszerzésével kapcsolatosan.

A polgármester beszélt arról is, hogy projektjeik tervezése zajlott eddig, jövőre viszont a látványos szakaszba érnek. Harc egyébként már most is élhető falu, amely pezsgő közösségi élettel és kiváló közbiztonsággal bír.
Értékeit egyre több kisgyermekes család fedezi fel, többen költöztek ide. Az utóbbi esztendőkre az volt a jellemző, hogy évente nyolc-tíz kisbaba született, ez pedig igazi öröm.

 

Nagy változások küszöbén áll a harci óvoda

TOP-forrásból minibölcsődét alakítanak ki Harcon, így jövő október végéig a jelenlegi óvoda épületét bővítik, és hét fő elhelyezésére alkalmas csoportszobát alakítanak ki kiszolgáló helyiségekkel. Nagy változás, hogy a Harci Kincsesláda Óvoda és Bölcsőde önállóan működik. A kölesdi közös intézményt a kölesdi és harci tagintézményen kívül a kistormási és a sió­agárdi alkotta, augusztus elsejével azonban megszűnt a társulás. Mint azt Szakálosné Marosi Ildikó vezetőtől megtudtuk: a változásból a gyerekek és a szülők lényegében semmit sem vesznek észre, hiszen eddig is maguk szervezték életüket. Munkájuk magas színvonalát jelzi, hogy a kis óvodák közül egyedül nyerték el a PTE partnerintézménye címet, amely a humánfejlesztésben jelenthet előre lépést. Az intézmény ezen túl 180 ezer forintot nyert az atomerőműtől, az összeget bútorok és játékok beszerzésére fordítják.

AktuálispályázatfejlesztésHarc