2024.04.25, Csütörtök
Tolna megye felkészült a rendkívüli téli időjárásra
tolna.katasztrofavedelem.hu

Tolna megye felkészült a rendkívüli téli időjárásra

kormanyhivatal.hu

2017.11.30. 11:51

Minden szervezet megtette felkészülési feladatait a lakosság hétköznapi, egészségügyi és biztonsági ellátásának érdekében.

Hirdetés

 

Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott, a Tolna Megyei Védelmi Bizottság elnöke és dr. Balázs Gábor tűzoltó ezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, a Tolna Megyei Védelmi Bizottság elnökhelyettese 2017. november 29-i sajtótájékoztatóján ismertette a rendkívüli téli időjárási eseményekre történő felkészülés részleteit.

 

Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott kiemelte, hogy a Tolna Megyei Védelmi Bizottság és az együttműködő  szervek, mint a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, az autópályát  és a közutakat üzemeltető szolgáltatók mindent megtettek és a tél folyamán tesznek annak érdekében, hogy a lakosság a lehető legkevesebbet érzékelje a rendkívüli téli időjárás okozta nehézségekből. Felkészültek arra, hogy elkerüljék, illetve mérsékeljék, adott esetben sikeresen feloldják a tartós hideg, valamint a téli csapadék okozta rendkívüli helyzeteket.  

Dr. Balázs Gábor tűzoltó ezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságának igazgatója ismertette, hogy a téli időjárás attól rendkívüli, hogy rendkívüli intézkedéseket kell tenni a normál, hétköznapi élet feltételeinek, a közrend, a közbiztonság és a lakosság ellátásának biztosítására. 

 

Első és legfontosabb, hogy biztosított minden szervezetben az azonnali igénybevehetőség mind a személyzeti, mind a technikai feltételek vonatkozásában, bármely szerv a nap 24 órájában készen áll feladatai ellátására.  Kiemelten fontos a gyors, hatékony és legfőképpen eredményes reagálás a téli helyzetekre: hogy a helyszín megközelíthető, a mentés végrehajtható, valamint a közlekedés a legszélsőségesebb körülmények között is biztosítható legyen. 

Dr. Balázs Gábor hangsúlyozta, hogy a sikeres együttműködésnek köszönhetően ma Tolna megye 109 településén 400 olyan befogadó hely van, ahol biztonsággal elhelyezhetők, akik a rendkívüli időjárási helyzet miatt úton, vagy más településen rekedtek.  Ezek listája megtekinthető a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján, valamint az önkormányzatoknál.

Minden egyes szervezet, szolgáltató felkészült és november közepétől olyan munkarendben dolgozik, mely lehetővé teszi az azonnali operatív védekezés irányítást, és a helyreállítás megkezdését. Felmérték Tolna megyében a kockázati helyszíneket, kritikus létesítményeket, melyek a lakosság ellátásában, a biztonságos életfeltételek biztosításában érintettek.  Ismertek Tolna megyében azok a rendszeres kórházi ellátásra szoruló személyek, szülés előtt álló nők is, akiknek a szállítását adott pillanatban meg kell oldani, valamint felmérték azon helyeket is, ahol veszélyesebb a téli közlekedés. 

A közlekedési szolgáltatók is felkészültek a téli igénybevételre, a katasztrófavédelem honlapján, a rendvédelmi szervek ügyeletein, valamint a közlekedési szolgáltatók diszpécser szolgálatainál folyamatosan tájékozódhatnak az érdeklődők, hogy hol, milyen útviszonyokra számíthatnak, melyik szolgáltatónál várható szolgáltatás kiesés, vagy korlátozás. 

Végezetül dr. Balázs Gábor felhívta a figyelmet az állampolgárok személyes felelősségére is.  Kizárólag megtankolt, a téli időjárásra műszakilag felkészített gépjárművel induljanak útnak, és mindig legyen a gépjárműben  a várakozást  megkönnyítő és az önmentést segítő eszköz, mint pl. takaró, hólapát. 

AktuálisTolna megyeTolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtéli időjárás