2024.03.29, Péntek

Remek számot írt Kritya Szekszárdról!

teol.hu

2017.11.27. 19:11

Krityát, azaz Nagy Kristóf Balázst a szülőváros iránti szeretet és a hosszú vonatút ihlette meg. Új száma nálunk debütál!

Hirdetés

 

Honnan eredeztethető a rap iránti szenvedélyed?

Két-három évvel az előtt kezdtem el rap zenét hallgatni, minthogy saját számokat írtam volna. Meglepő lehet, mivel legtöbben az angol, amerikai irányból ismerkednek a stílussal, én először a magyar előadókat hallgattam, és csak utána kezdtem el nyitni a többi ország zenéje felé. Mély gyökere egyébként nincsen, mert előtte és most is nagyon sok más fajta zenét hallgatok. Ebben a stílusban az fogott meg a többivel szemben, hogy a zeneisége mellett nagyon nagy mondanivalóval rendelkezik. Ez tette számomra egyedivé, és inspirált arra, hogy én is belevágjak.

 

Melyik előadók fogtak meg igazán?

Magyarországon a Bloose Broavaz kiadó előadói. Közülük is kiemelném Tkydet, és a Barbár Fivéreket, tehát azok, akik már a kezdetektől képviselik a műfajt. Utánuk kezdtem el nyitni más rapperek, más zenészek felé.

Kik voltak hatással a te stílusodra?

A már korábban is említett Tkyd volt rám nagy hatással, illetve ha kettőt kéne mondanom, akkor a másik a BeerSeeWalk lenne.

Honnan jött az inspiráció a Szekszárd felé című számhoz? Hogyan készült?

Az ötlet, hogy Szekszárdról írjak, úgy született, hogy nagyon sokat utazom Szekszárd és Pest között. Legtöbbször ilyenkor is tanulok, de egy ilyen úton sokszor van az embernek ideje elgondolkodni, ahogy kinéz a tájra. Így jutott eszembe, hogy erről lehetne írni egy komoly mondanivalóval rendelkező számot. A szöveg nagy része ténylegesen a vonaton született meg. Nyugodtan mondhatom, hogy először a szöveg, a gondolat fogalmazódott meg bennem, és a zenei rész csak utána jött. Miután a szöveg elkészült, felkerestem egy olyan embert, Genoff Patrikot akiről gondoltam, hogy jó alapot tudna alá készíteni. Akkor már könnyű dolgom volt, mert megvolt a szöveg és csak a hangulatot kellett átadnom. Mire oda értem már tudtam konkrétan milyen hangulatú. A szám monotonításával szerettem volna azt is kifejezni, hogy egy vonatút alatt készültek ezek a sorok, így vissza adja az utazás érzését.

 

Névjegy

Nagy Kristóf Balázs 20 éves. Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója, korábban a Garay János Gimnáziumban tanult. Élete nagy részét Szekszárdon töltötte, és amikor teheti most is hazajár. Hobbijai között említette a sportot, ezek közül is a labdarúgást emelte ki, de hozzáfűzte sajnos nincs sok ideje űzni is. Emellett természetesen szeret zenét hallgatni, szövegeket írni. Kiemelte az állatok iránti szeretetét, a természet felé való nyitottságot is.

Aktuális Szekszárdvonatút előadó