2024.03.29, Péntek

Negyedik alkalommal lesz Márton-napi Vigadalom Szekszárdon

www.teol.hu

2017.11.08. 16:15

A Béla király téri sátorban újbort és liba ételeket is kóstolhatnak a látogatók ezen a hétvégén.

Hirdetés

A hiedelem szerint aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik. Hogy ez még csak véletlenül se történjen meg, Szekszárdon Márton-napi Vigadalom lesz ezen a hétvégén, amelyet most először a Babits Mihály Kulturális Központ jegyez. Mint azt Keszthelyi Szabolcs, a Vendéglátók Kerekasztala Szekszárdért Egyesület elnöke az esemény keddi sajtótájékoztatóján elmondta, szervezetüknek ez a legkedvesebb rendezvénye, hiszen négy évvel ezelőtt kezdeményezésükre szervezték az elsőt. Arról is beszélt, hogy voltak, akik kételkedtek a városi Márton-nap létjogosultságában és sikerében, ám az önkormányzat a szervezők mellé állt, és a novemberi ünnep a szekszárdi eseménynaptár fontos elemévé vált. Míg első évben attól tartottak, hogy nem jelentkezik kellő számú borász, a következőben már túljelentkezés volt szerencsére. Keszthelyi Szabolcstól a most hétvégi rendezvénnyel kapcsolatban megtudtuk: a Stefán és a Szász étterem elsősorban liba ételekkel készül, amelyek között lesz hagyományos és újragondolt. Így aki fél kilós libacombról álmodik, az épp úgy megtalálja az ízlésének megfelelőt, mint aki valami újat próbálna ki, például házilag füstölt libamellet aszalt paradicsomos, snidlinges salátával.

 

Mészáros Pál (jobbról), Zsikó Zoltán és Keszthelyi Szabolcs ismertették a tudnivalókat a rendezvénnyel kapcsolatban Fotó: Mártonfai Dénes

 

Mészáros Pál, a 2016-os Év Bortermelője a sajtó képviselőinek az idei szüret tapasztalatairól számolt be, hiszen a vigadalomban fontos szerep jut az újboroknak. Elmondása szerint a hosszú, forró nyár után nagyon jó minőségű gyümölcsöt takarítottak be, ami rendkívül jól cukrosodik. Megjegyezte, hogy bár világszerte divatosak az alacsony alkohol tartalmú vörösborok, nálunk ilyen nem lesz. Ez azonban egyáltalán nem baj, a tapasztalat ugyanis az, hogy az ide látogató sommelier-ék ugyan megkóstolják a trendi nedűket, de ki is borítják, szívesen a hegy testesebb levét isszák. A divatot egyébként is ott teremtették, ahol nem képesek olyan minőségű bort készíteni, mint a szekszárdi borászok. A Márton-napi Vigadalmon érdemes lesz a vörösbort megkóstolni, mely már most megmutatja, hogy két-három év múlva nagy bor lehet belőle. Természetesen a fehérek és a rozék is testesebbek, mint egyébként, és igen jó minőségűek. Száz szónak is egy a vége: a mulatságon a bor komoly vonzerőt jelent majd. 

Zsikó Zoltán, a Babits Mihály Kulturális Központot üzemeltető kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy rendezvényeiknek komoly arculatot adnak, ezek egymást erősítik, építik. A Márton-napi program a gasztronómiára, a népi kultúrára, nép- és világzenére épül, és megmutatja, milyenek vagyunk mi szekszárdiak, Tolna megyeiek. A Béla király téren sátor várja a vendégeket, melynek befogadó képessége 550 fő, és amelynek kapuját pénteken, azaz november 10-én 18 órakor nyitják ki. Elsőként 19 órától a Magyar Vista Social Club, egy izgalmas, virtuóz formáció lép színpadra, őket 21 órától a méltán népszerű Csurgó Zenekar követi. November 11-én szombaton már ebéd időben is érdemes kilátogatni. Délután három órától a Langaléta Garabonciások szórakoztatják a közönséget, délután négytől a leginkább balkáni zenét játszó Babra zenekar. Az öt órakor kezdődő borszentelésen Ács Rezső polgármester mond köszöntőt, egyházi áldást dr. Kaszó Gyula református lelkipásztor mond, közreműködik a Muslinca Bordalkórus. Este hat órától Herczku Ágié és a bandáé a színpad, nyolc órától a Góbé zenekar koncertezik, tíztől a Dűvő zenekar lép fel. Ők zenélnek a táncház ideje alatt, a tanulni vágyók tagjait a Bartina Néptánc Egyesület táncosai igazítják. A rendezvény idejére kis faházakat is felállítanak, ezekben helyi termelők kapnak helyet, akik mézet, csokit, kézműves sajtot, befőttet kínálnak.

Aktuális SzekszárdSzent Márton-napliba