2024.03.29, Péntek

Löszfalomlás Paksnál: szűk egy év alatt még a védmű tervezéséig sem jutott el a minisztérium

www.pecsistop.hu

2017.11.07. 08:00

Tavaly decemberben omlott rá a 6-os főútra a löszfal Paks és Dunakömlőd közt, ám még mindig nem történt sok a területen a vész elhárítására.

Hirdetés

Tavaly december 19-én omlott nagyobb mennyiségű lösz a 6-os főútra Paks és Dunakömlőd között a 107-es kilométernél, a helyszínen azóta is félpályás útzár és sebességkorlátozás van érvényben, a forgalmat pedig jelzőlámpa irányítja.

 A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium idén novemberre jutott el odáig, hogy már zajlik az omlás elleni védmű tervezőjének kiválasztását szolgáló közbeszerzés előkészítése.

Heringes Anita szocialista országgyűlési képviselő nemrég feltette a nagy kérdést a parlamentben, mégis kinek a felelőssége, hogy közel egy éve ez az áldatlan állapot van Magyarország egyik főútján.

teol.hu cikke szerint a kérdésre Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fideszes parlamenti államtitkára adott választ.

 

2016.12.19.  Fotó: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

Fónagy szerint "zajlik a tavaly decemberi löszfalomlás nyomán a szükséges védmű tervezőjének kiválasztását szolgáló közbeszerzés előkészítése", vagyis még sehogy sem áll a munka. Az államtitkár azt is hozzátette, "a Magyar Közút a szóban forgó partfal mozgását figyelemmel kíséri, a hatóság által előírt feladatokat maradéktalanul ellátja.

A Baranya Megyei Kormányhivatal Bányászati Osztálya a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz fordult a partfalomlás helyreállítása érdekében.

A tárca májusban rendelte el a szükséges védmű kiviteli terveinek elkészítését, engedélyeztetését. A tervező kiválasztását szolgáló közbeszerzés előkészítése folyamatban van, a finanszírozásról az engedélyezési terv birtokában lehet majd dönteni" - olvasható a cikkben.

 

AktuálisTolna megyeDunakömlődNemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) Paks6-os főútlöszfalomlásvédmű