2024.04.19, Péntek

A Szekszárdi SZC Perczel Mór Szakképző Iskolája és Kollégiuma újabb sikeres Erasmus+ pályázatot tudhat magáénak.

Hirdetés

Tempus Közalapítvány minden évben meghirdeti az Erasmus+ pályázatokat, melyeknek egyik célja a szakképzésben tanuló diákok kompetenciáinak támogatása, mobilitási projektekben való részvételen keresztül. 16 tanuló és két kísérő tanár négy hetet töltött el a németországi Waldkirchenben, szeptember 10. és október 7. között.

Az iskola (illetve jogelődje) már korábban is sikerrel pályázott a Tempus Közalapítvány Erasmus+ Szakképzési Mobilitási projektjeire.

2017-ben a Nyitott (műhely és iroda) ajtók az EU-ba II. címmel beadott pályázatot ítélték támogatottnak és ez 28 748 Euró keretösszeget jelent az intézménynek, melyet a szakmai mobilitási projekt megvalósítására használhatnak fel. A programban való részvétel a diákoknak és a kísérő tanároknak ingyenes, az utazás, a biztosítás, a programok és az ellátás minden költségét a program fedezi.

A tanulók már az előző tanév végén tudomást szereztek a lehetőségről, német nyelvű jelentkezési lap és motivációs levél leadásával jelezhették, ha úgy döntöttek, hogy részt szeretnének venni a programon.

A kiválasztásnál a német nyelv ismerete mellett a tanulmányi eredmény, a szakmai tudás és a közösségi munka is fontos volt. Az iskola hat szakmában keresett diákokat: asztalos, szociális gondozó és ápoló, központifűtés és gázhálózatrendszer szerelő, lakatos, informatikus és pénzügyi és számviteli ügyintéző szakokon.

Augusztus 21. és 31. között. intenzív szakmai- és német nyelvi felkészítő előzte meg a kiutazást, ebbe a programba egy kétnapos, bentlakásos tréning is beletartozott az iskola kollégiumában.

Waldkircenben a Staatliches Berufliches Schulzentrum közreműködésével a diákok szakmai gyakorlaton vettek részt, melyeken a német nyelv ismerete mellett nagy szükségük volt a szakmai ismereteikre, a megoldó- és alkalmazkodó képességeikre is.

A szakmai munka mellett természetesen arra is volt idő, hogy a tanulók és kísérőik ismerkedjenek a környék és Németország néhány városával: Regensburgban, Passauban, Friedrichshafenben is jártak, de a legnagyobb élmény az Európa-Park volt, Rustban.

A négy hét során értékes tapasztalatokat szerezhettek a német munkakultúráról, a csoportmunka és a csapatszellem fontosságáról. A szakmai munka sikeres teljesítéséért minden tanuló Europass bizonyítványt kapott.

A négyhetes program minden résztvevő számára életre szóló emlékeket, élményt adott.

 

AktuálistanulóErasmus+ SzekszárdtapasztalatTempus KözalapítványSzekszárdi SZC Perczel Mór Szakképző Iskolája és Kollégium