2024.04.25, Csütörtök

Egyedülálló betlehemi kompozíciót állítottak fel Dombóváron

infokocsola.hu

2017.11.26. 18:17

Dombóváron immáron második alkalommal kerül felállításra Varga Gábor keramikus, szobrászművész által készített Betlehem- kompozíció mely több szempontból is különlegesnek és egyedülállónak mondható.

Hirdetés

Az alkotás a város szívében található Viztornyot öleli körbe, mely az Angyali érintéstől Jézus születéséig magába foglalja a bibliai történetet.

 

 

A kompozíció 101 darab pirogránitból készített alakból áll, melynek felét 35-40 cm magas emberi alakok alkotják, a másik felét pedig állatok adják.

Varga Gábor keramikus, szobrászművész 1952-ben született Mezőtúron.

 

 

Több köztéri szobor alkotója Dombóváron, alkotásaival hozzájárul városunk tereinek szépítéséhez, nemzeti kultúránk és értékeink művészi formákba történő megőrzéséhez és megörökítéséhez. Munkái a világ számos pontján fellelhetők: Olaszországban, Ausztriában, Németországban, Lengyelországban, illetve Erdélyben, Székelyföldön több településen, a Jászságban, Szolnok,- Heves- és Pest megyében, Balatonszabadiban, Mágocson, Dombóváron. Munkássága érdemként Cegléd város Pro Urbe díjat, Jászdózsa település díszpolgári címet adományozott neki. 2012-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki nagy értékű köztéri alkotásaiért, emlékműveiért, a magyar nép történelemformáló alakjainak a képzőművészet eszközeivel történő megörökítéséért.

 

 

Advent első vasárnapjával kezdődik az új egyházi év, ami soha nem esik egybe a világi újévvel. Az advent Jézus életével függ össze, amely egyedülálló emberi sors. Az ünnepi időszak négy hétig tart és karácsonykor Jézus születésével ér véget. Jézus születésétől kezdődik az időszámítás. Az itt látható bibliai jelenetek tehát 2017 éve Palesztinában a Szentföldön történtek. Az itt élő népeket mindig rabságban tartotta és szigorúan megadóztatta valamelyik hódító birodalom (perzsa, hellén, római). Állandó háborúskodás, kegyetlenség volt jelen az életükben, ezért vártak Istentől egy messiást, aki megszabadítja őket az idegen elnyomóiktól. Erre a várakozó, reményteli időpontra emlékezünk minden adventkor. Egy hódító annál nagyobb gazdagodásra számíthat, minél több alattvalója fizet adót, ezért Augustus római császár kiadta a parancsot az első népszámlálásra az egész birodalomban.Heródes a zsidók királya Palesztinában hajtatta végre, ez pontosan Jézus születésének idejére esett. Mindenkit származási helyének nagyobb városába írtak össze. Így került Mária és József – Jézus szülei – Názáretből Betlehembe. Jézus Betlehemben született meg. Betlehem városában mozgalmas élet folyt. A környék pásztorai, földművesei, kereskedői idehozták állataikat, terményeiket eladni. Távoli helyekről karavánok érkeztek különleges áruikkal. Tisztviselők, írnokok segítettek a hivatalos ügyek - pl: szerződések – lebonyolításában. Kézművesek kínálták szépen megmunkált termékeiket.Kiemelt szerepük volt a városban a vámszedőknek, piaci felügyelőknek. Ők zsidó emberek voltak ugyan, de nemcsak a törvényességre ügyeltek, hanem kíméletlenül behajtották a pénzt, az adományokat, mindezt a megszállók utasítására, hasznára. A nép gyűlölte őket. Varga Gábor szobrászművész ezt a bibliai időszakot idézi fel egy-egy jelenetével.

A tavalyi évben még csak öt jelenetet láthattak az érdeklődők, mely idén kiegészül újabb három jelenettel, így a Víztornyot körbesétálva egy kerek történet részeseivé válhatunk, mely a következő részekből áll:

  1. Angyali üdvözlet: Gábriel arkangyal hírül viszi Máriának, hogy gyermeket fog szülni, akit Jézusnak neveznek majd.
  2. II. Mária látogatása Erzsébetnél: Mária Meglátogatja nagynénéjét, Erzsébetet és vele is megosztja az angyali hírt.
  3. Betlehembe menetel: Mária és jegyese József mennek a népszámlálásra.
  4. Égi hírnökök: Angyalok éneke zengte be a vidéket
  5. Betlehemi éjszaka:…így hozták a pásztorok és a három király tudomására, hogy megszületett Jézus
  6. Népszámlálás: Heródes helytartó elrendeli Júdeában is a népszámlálást.
  7. Vámszedők: Zsidók voltak, de a megszállókat szolgálták ki.
  8. Élet Betlehemben- Mozgalmas élet folyik a városban: pásztorok, földművesek, kereskedők, kézművesek kínálták áruikat.

 

Érdemes tehát ellátogatni 2017. december 3 és január 6 között Dombóvárra és megcsodálni ezt az egyedülálló Betlehemi- kompozíciót. A városban Advent minden vasárnapján ünnepi gyetyagyújtással és adventi vásárral várják az érdeklődőket a Víztorony környékén.

Galéria

AktuálisBibliaDombóvár BetlehemAdvent JézusVarga Gábor