2024.04.25, Csütörtök

A tolnai fiú kisgyermek korától motorozik

www.teol.hu

2017.11.02. 13:39

Junior bajnoki címet nyert Kiss Márk motokrossz versenyző, az MX2-es, 250 köbcentis motorok kategóriájában.

Hirdetés

A 17 éves tolnai krossz-versenyző a peresztegi HTS Team színeiben szerezte meg az idei junior bajnoki elsőséget. A több körös bajnokságban az utolsó, kaposvári forduló előtt jelentős előnnyel vezetett vetélytársai előtt, így ezen a versenyen már a biztonságra törekedett. Bár egy fékhiba miatt majdnem bukott, mindkét futamban sikerült az élmezőnyben végeznie.
Az utolsó versenyt így összetettben a harmadik helyen zárta, amivel magabiztosan nyerte a bajnokságot.

Bár 17 évével Márk az MX2-es kategóriában még nagyon fiatalnak számít, a felnőttek között is megállta a helyét: abban a mezőnyben bajnoki ezüstérmet szerzett.

A tolnai fiú kisgyermek korától motorozik. Nyolcévesen versenyzett először, kezdetben a 65, majd a 85 köbcentis kategóriában, utóbbiban 14 évesen szintén korosztályos bajnok volt. 2015-től 250 köbcentis géppel motokrosszozik, egy KTM-je van. Az idei szezontól kezdett igazán profi módon készülni. Hetente kétszer vesz részt motoros edzésen, az ország különböző pontjain, ahol éppen találni alkalmas pályát. A hét többi napja a fizikai tréningeké. Ebbe főként futás és kerékpározás, illetve „kondizás” tartozik. A motokrosszhoz ugyanis rendkívül fontos a megfelelő kondíció.

Márk ebben a szezonban a tanulást is a versenyzésnek rendelte alá. Egy éve esti tagozatra iratkozott át iskolájában, a tolnai gimnáziumban.

Az új szemléletű felkészülés eredménye nemcsak a bajnoki címben mutatkozott meg, hanem például abban is, hogy a külföldi versenyeken is – ahol a magyarnál magasabb a színvonal – sikerült előrelépnie. Belátható időn belül szeretne bajnoki címet szerezni a felnőttek között is MX2-ben, és tovább javítani a külföldi viadalokon. Előbb-utóbb pedig következhet az MX1-es, a 450 köbcentis kategória.

Márk tehát komolyan gondolja a motokrosszt, profi versenyző szeretne lenni. Erre meg is van minden esélye, a szükséges segítséget pedig mind a csapatától, mind a családjától megkapja. Általában édesapja szállítja a motoros edzésekre is: bepakolnak az erre a célra berendezett kisbuszba, aztán irány valamelyik magyarországi krosszpálya…

 

AktuálisTolna megyeversenyzőjuniormotokrossz bajnok