2024.04.16, Kedd

Az Építő és Városüzemeltető Kft. 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán.

Hirdetés

A város piactere és környezete az 1960-as években épült.

A korszerűtlen fémszerkezetű csarnok, a területen lévő rossz állapotú épületek és az infrastruktúra fejletlensége mellet a parkolás is gondot okoz csütörtöki napokon.

Mivel a piac a térség egyik legnagyobb kistermelői termékeket is árusító börzéje, a városnak szüksége van egy olyan tér kialakítására, amely teljes mértékben ki tudja szolgálni a helyi és a környező falvak lakosainak igényeit, ezzel fellendítve a gazdaságot, erősítve a helyi fogyasztást – mondta el lapunknak Porga Ferenc polgármester.

Hozzátette: a népszerű helyszínek közé tartozik a piac, nem csak a városlakók, de a környékbeliek is szívesen felkeresik, ha ügyes-bajos dolgaik intézése miatt Tamásiba utaznak.

Rendszeresen mintegy hetven-nyolcvan árussal működő területen rengeteg árucikk és termék kapható, a fő profilt azonban a ruhanemű és a zöldségféle jelenti. Azért járnak sokan ide, mert amihez másutt nem lehet hozzájutni, ahhoz itt igen. A legközelebbi piac a Somogy megyei Tabon van, vagy Dombóvárra, vagy Szekszárdra kellene utaznia a vevőknek.

A „Tamási várospiacterének rekonstrukciója” elnevezésű gazdaságfejlesztési projekt során megvalósul a járás piacának helyet adó, két részből (nyitott, fedett) álló tér teljes körű felújítása, a meglévő épületek funkcióbővítő átalakítása, raktárhelyiség kialakítása, az épületek – szociális helyiségek, irodaépület és üzletsor – energetikai rekonstrukciója és a terület térburkolása – ismertette Porga Ferenc. Szabályozva lesz a forgalmi rend, közlekedéshasználati zóna – személygépjármű-parkoló és kerékpártároló – lesz kialakítva azért, hogy nem piaci napokon majd parkolóként funkcionáljon.

A fedett rész tetőzetére az elképzelések szerint napelemek kerülnek. A fejlesztéshez 10 millió forint önerő szükséges.

 

Tavasszal kezdődhet a kivitelezés

A piactéren zöldfelületek kialakítása van tervezve, utcabútorokkal, térvilágítással, pavilonok elhelyezési lehetőségével és árusító standokkal. A rekonstrukció tervei elkészültek, jelenleg a kivitelezési munkákra szóló közbeszerzési, illetve az eszközök beszerzésére vonatkozó eljárás zajlik. A munkák a tervek szerint 2018 tavaszán kezdődhetnek – közölte Porga Ferenc.
A beruházás eredményeként korszerű, a mai igényeknek sokkal inkább megfelelő körülmények jönnek létre, melyek elősegítik a helyi és környékbeli termékek piacra jutását, ezzel élénkítve a helyi gazdaságot.

A fejlesztés alapvető, stratégiai célja egy olyan piactér kialakítása, mely nemcsak Tamási városát, de a környező kistérséget is ellátja: megfelelő környezetet nyújt az árusok és a vásárlóközönség számára egyaránt. A felújított vásártér felvevőpiacot biztosít a helyi és a környékbeli termelőknek, ezáltal elősegítve azok fejlődését, élénkítve a helyi gazdaságot.

AktuálispályázatfejlesztésTamásiTerület- és Településfejlesztési Operatív ProgrampiactérUniós támogatásárucikkrekonstrukció termelők