2024.03.29, Péntek

„Tamási, a kerékpárosbarát város”

www.teol.hu

2017.10.29. 15:00

Cél, hogy több terület is bekapcsolódjon a biciklis hálózatba.

Hirdetés

Még idén elkezdődhet a „Tamási, a kerékpárosbarát város” elnevezésű projekt megvalósítása. A fejlesztések során fő cél az összefüggő, hálózati szemléletű fejlesztések megfogalmazása.

A városi mind az országos, mind a helyi jelentőségű településközi kerékpárút-hálózat integrált tagja. A kerékpárutakon keresztül nem csupán a szomszédos települések érhetőek el, hanem nagy jelentőséggel bír a településen belüli közlekedésben is. A kiépített kerékpárutak szorosan illeszkednek a környezettudatos és egészségtudatos turisztikai fejlesztésekhez.

– A kerékpárút-hálózat egyaránt fontos szerepet tölt be a szabadidős célú és a napi szintű hivatásforgalmi kerékpáros forgalom számára – jegyezte meg Hamar Zita, az önkormányzat beruházási és intézményműködtetési irodájának vezetője. – Az önkormányzat az elmúlt években több forrásból is fejlesztette kerékpárút hálózatát, tette ezt két cél érdekében. Elsődlegesen a munkába járás feltételeinek biztosítása érdekében, másodlagosan a turisztikai jelleg dominált a kialakításban, hogy a városban található turisztikai attrakciók, kiemelten a fürdő elérhető legyen, illetve a környező települések elérése a városon kívüli kisebb-nagyobb kerékpártúrák szervezésével. 

– A jelenlegi fejlesztés elsődleges eredménye a már meglévő kerékpár útvonalak és nyomvonalak összekapcsolása, és egy északi külső iparterület becsatolása a kerékpárút-hálózatba, amely több száz munkavállaló munkába járását könnyíti meg, illetve teszi balesetmentessé, mivel nem a viszonylag nagy forgalmú főúton kell haladniuk – tette hozzá Porga Ferenc polgármester.

– A kerékpárút-hálózat fejlesztése során alapelvek kerültek meghatározásra: a fejlesztések során fő cél az összefüggő, hálózati szemléletű fejlesztések megfogalmazása, valamint a kerékpáros hálózat elemei teremtsenek kapcsolatot a főbb lakóterületek, a munkahelyek, fontosabb intézmények, idegenforgalmi szempontból fontos pontok és a városközpont között.

Integrálják az északi településrészt

Porga Ferenc ismertette, a tervezett szakaszok megépítésével a várost átszelő 61-es főút melletti területek egy része (Vályi Péter Szakképző Iskola), valamint az északi településrész (lakóövezet és iparterület) kapcsolódik be a kerékpáros közlekedés hálózatába. A fejlesztés tartalmazza a kerékpárút és híd építését, továbbá nyomkijelölést, kitáblázást a 61. számú főút mellett a Deák Ferenc utcában; az északi iparterületi út mellett a munkahelyek megközelítését kiszolgáló kerékpárút kialakítását, csatlakozva a meglévő 65-ös számú főút mellett lévő szakaszhoz; valamint nyomkijelölést és kitáblázást az északi iparterülettől a rendelőintézetig, a Dózsa György utca mindkét oldalán.

A projekt keretében mintegy 11,6 km új kerékpárút és létesítményei, valamint járdák épülnek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Fenntartható települési közlekedésfejlesztés című kiírásán elnyert 379 millió forintból. A projekt befejezésének tervezett ideje 2018. október vége.

 

Aktuálisfejlesztéskerékpár Tamásikerékpárosbarát városkerékpárút kerékpárút hálózat