2024.04.24, Szerda

Első kézből kapták meg a tájékoztatást Tolnában

www.teol.hu

2017.10.20. 15:50

A véradás népszerűsítését és a véradást szervezők képzését szolgálta a Magyar Vöröskereszt Tolna megyei szervezetének programja.

Hirdetés

Az esemény házigazdája a teveli alapszervezet volt, amely a Véradást Támogató Alaprész pályázatán nyert ehhez anyagi segítséget. Gulyás Katalin igazgató elmondta, fontos, hogy legyenek olyan alkalmak, amelyek lehetőséget teremtenek a tapasztalatcserére, és arra, hogy az önkéntesek szakemberektől, első kézből tudhassanak meg információkat a véradás szervezés aktuális kérdéseiről.

Tájékoztatást kaptak a szervezési módszerekről, a véradást gátló és segítő tényezőkről, a kiszűrések okairól, a véradás megfelelő körülményeiről, feltételeiről, a levett vér későbbi felhasználásáról. A szakmai tájékoztatás mellett az elmúlt időszak értékelése hangzott el, illetve összegezték azokat az eseményeket, amelyeken jelen volt a Vöröskereszt, és ahol kihelyezett véradást tartottak. Ilyen volt többek között a teveli Galuska fesztivál vagy éppen a bonyhádi Tarka Marhafesztivál is. Gulyás Katalin szerint jó ötletadók lehetnek ezek a példák más alapszervezetek számára.

A Tevelre érkezett vendégeket – köztük dr. Pászthy Verát, az Országos Vérellátó Szolgálat Szekszárdi Véradó Állomásának főorvosát, valamint a Magyar Vöröskereszt országos igazgatóságától Major János véradásszervezés szakmai vezetőt és Váradi Mariann egészségfejlesztési szakmai vezetőt – Antal Tamás és Miklós Józsefné fogadta. Az eseménynek közel ötven résztvevője volt.

 

AktuálisTolna megyeMagyar VöröskeresztvéradásOrszágos Vérellátó Szolgálat