A nemzet hősei előtt tisztelegtek Szekszárdon
www.kadarka.net

A nemzet hősei előtt tisztelegtek Szekszárdon

www.kadarka.net

2017.10.06. 19:56

Mintegy kétszáz általános iskolás diák részvételével emlékeztek meg az 1848-49-es szabadságharc mártírjairól az Aradi Vértanúk Emléknapján, október 6-án Szekszárdon, a Béla király téren.

Hirdetés

Az ünnepségen zenés irodalmi műsort adtak a szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola tanulói. A tanulók a megemlékezésen felidézték a szabadságharc legfontosabb eseményeit és az aradi tizenhármak kivégzéséhez vezető történéseket.

1848. tavaszán a forradalom szele söpört át Európán, Pesten március 15-én tört ki a forradalom, melyet követően megalakult a felelős magyar kormány. Az osztrák seregek rátámadtak Magyarországra, de a honvédek, köszönhetően a vitéz tábornokoknak, szinte az egész országból kiverték az ellenséges haderőt. Ekkor Ferenc József osztrák császár az orosz cártól kért segítséget.

Az oroszok kétszázezer fős sereggel támadtak Magyarországra. Hogy elkerüljék a hatalmas vérontást, Görgei Artúr tábornok vezetésével a magyarok 1849. augusztus 13-án Világosnál letették a fegyvert. Ám az oroszok átadták az osztrákoknak a szabadságharc vezéreit, akik többségét egyszerűen felakasztották, mint a köztörvényes bűnözőket.

 

 

 

A megtorlás legvéresebb napja 1849. november 6. volt, amikor Aradon kivégezték a 13 hős tábornokot, és velük egy időben gróf Batthyány Lajost, a felelős magyar kormány miniszterelnökét Budán – idézték fel a diákok. A tanulók ezt követően egyenként is megemlékeztek a mártírokról, a hősök képeit maguk előtt tartva.

A mártírok, kiket soha nem feledhetünk: Knezić Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos.

 

 

 

A zenés irodalmi műsor végeztével a tanulók mécsest gyújtottak, majd önkormányzati képviselők, különféle intézmények képviselői, diákok, illetve nemzetőrök részvételével megkoszorúzták a 1848-49-es szabadságharc emlékművét. Tizenhárom diák egy-egy nemzeti színű szalagot tűzött egy-egy vértanú nevével egy nemzetőr által tartott rúdra, melynek végére Csillagné Szánthó Polixéna, a közgyűlés humán bizottságának elnöke gyászszalagot tűzött. A diákok a megemlékezés zárásaként egy-egy szál virágot is elhelyeztek az emlékműnél.

Az önkormányzat és a Babits Mihály Kulturális Központ által szervezett ünnepi megemlékezésen a Dienes Valéria Általános Iskola tanulói mellett közreműködött a Magyar Nemzetőrség Tolna Megyei Szervezete.

 

Forrás: www.kadarka.net

 SzekszárdmártírAradi Vértanúk Emléknapja