2024.04.20, Szombat

Pár év szünet után hamarosan ismét lesz filmvetítés Dunaföldváron

www.duol.hu

2017.09.27. 16:52

Októbertől Dunaföldváron is újra moziba járhatunk, premierfilmeket nézhetünk, ugyanis csütörtöktől vasárnapig hetente nyolc alkalommal filmvetítések lesznek a Művelődési Központban.

Hirdetés

Egy vállalkozó, Sörös Zsolt üzemeltetésében a legmodernebb digitális technikával, új hangrendszerrel igazi filmélményben részesülhetnek a nézők. A pár évi döcögés, illetve némi kihagyás után talán kiéheztek már a jó filmekre, s újra egyre többen járnak moziba. Mert hetente ennyi filmet nem vetítettek ebben a teremben még soha – teszi hozzá az igazgató.

 

A mozgókép történetét a Duna-parti kisvárosban is nyomon lehet követni. Az első némafilmeket még a Felhősi-féle kocsmában csodálhatták meg elődeink. Aztán a harmincas évek végétől a Simon Mihály-féle nagy vendéglő épületében Sárosi János működtette az elegáns mozit. A hatvanas-hetvenes években nagyon népszerű volt a mozi, amely a Kossuth utcai épületben egy szünnap kivételével mindennapi szórakozást biztosított. Többször tartottak közönségtalálkozós vetítéseket, ősbemutatóra is sokan emlékeznek. Jártak itt filmrendezők, többek között a Gulyás testvérek az Én is jártam Isonzónál című film vetítésekor, az Angi Vera című filmmel hazajött gyermekkora színhelyére Gábor Pál filmrendező, de később megfordult Dunaföldváron a közelmúltban elhunyt Makk Károly, de színészek is többen. Mivel a régi moziban az előtér nagyon kicsi volt, nemegyszer az utcán sorakoztak az emberek, hogy jegyet vegyenek egy-egy aktuális filmre. Nagy érték volt, ha a baráti társaság valamelyik tagja jó viszonyt ápolt a jegypénztárossal vagy a jegyszedő nénivel. Aztán a televízió, majd az internet térhódításával egyre inkább csökkent az érdeklődés a mozi iránt. Egykor az ország nagy területén, köztük Tolna megye minden településén működött mozi, azaz ahogy akkor hivatalosan nevezték, filmszínház. Mára a statisztika bizonyára egészen más számokat mutatna. A filmipar műszaki-technikai változásai, a digitális technika különösen a községek, kisvárosok moziját hozta nagyon nehéz helyzetbe. Egy pár évvel ezelőtt készült doktori disszertáció szerint a hazai népesség több mint harminc százalékát magában foglaló községek közül országosan ma mindössze tizennégyben működik mozi. (Közöttük az egyik sztár a bölcskei Rákóczi Filmszínház, amely az egyetlen egész évben működő falusi mozi ma Magyarországon.) Kisvárosaink kulturális infrastruktúrája is nélkülözte általában a mozit, mindössze 28 százalékukban volt működő mozi – állítja a 2007-es adatokra hivatkozva Borsos Árpád kutató. Az egykori mozik helyén országszerte hol egy bank, hol egy bútorbolt, vagy turkáló van, s már csak az idősebb generáció emlékei őrzik sok-sok film, a szerelmes meghitt és a hangulatos baráti-közösségi mozizás élményét. Pedig milyen más moziban nézni egy izgalmas filmet, mint otthon televízión vagy a számítógép monitorján!

 

A film a 21. századra sem tűnt el, csak más lett. A százhúsz éves mozgókép sok változáson ment át: némafilm, hangosfilm, keskenyfilm, szélesvásznú film, fekete-fehér és színes, 3D-s – hogy csak a legjellemzőbbeket soroljuk.

A rendszerváltásig a földvári mozit a Tolna Megyei Moziüzemi Vállalat működtette, majd rövid ideig egy vállalkozó. Mivel teljesen veszteséges lett, 1997-ben a város képviselő-testülete úgy döntött, a mozit bezárják, s a vetítés kerüljön át a művelődési házba. Csak hétvégenként lehetett egy-egy filmet megnézni. A mozigépeket a régi épületből hozták át. Ezek a mai napig remekül üzemelnek, lehetne is velük vetíteni klasszikus, 35 mm-es filmeket, ha lennének még ilyenek. De ma már más formátumúak. S mivel saját erőből a legújabb filmek vetítésére szolgáló digitális mozigépet nem tudták a földváriak beszerezni, gyakorlatilag megszűnt a mozi. Majd egy félév kihagyás után az elmúlt esztendőben a Mozgó Mozi szolgáltatásait vették igénybe a szervezők, de a rendszeresség és a stabilitás hiánya miatt nem volt túl népszerű.

Most szeretnék újra feléleszteni a filmek iránti érdeklődést, hogy gyermekek és felnőttek is megéljék a mozizás élményét. Az üzemeltető, aki nyaranta a vonyarcvashegyi kertmozit működteti, a bérelt színházteremben magas technikai színvonalon a legmodernebb digitális mozigéppel, új hangrendszerrel dolgozik majd. A filmforgalmazóval kötött szerződése alapján a legújabb, nagy népszerűségre számot tartó filmeket ígér októbertől május végéig Dunaföldváron, sokszor már az országos bemutató napján. Ha kellő érdeklődés lesz, pár hónap múlva 3D-s filmeket is láthatnak majd a nézők. Az új évad október 6-án a Pappa Pia zenés magyar filmmel kezdődik, de abban a hónapban látható lesz a többi között a Kingsman – Az Aranykör, a Baywatch, a Múmia, a Kincsem, a Kis vámpír, a Hóember. Csütörtökönként egy esti filmmel, pénteken kettővel várják a nézőket, szombaton 16 órától kétóránként három vetítés lesz, vasárnap pedig egy délelőtti és egy esti filmet választhatnak a filmrajongók. A jegyárak egységesek lesznek minden vetítésre, de családi kedvezményt is ajánlanak.

Ugye, ismerik a régi slágert? Hallod-e Rozika, te, gyerünk a moziba be, tudok egy olyan mozit, hogy valami csuda!

Forrás: duol.hu

AktuálisdunaföldvármoziSörös Zsolt