2024.03.29, Péntek

A dunaföldvári szüreten hetvennyolc üveg lekvárt kóstolhatott a zsűri

www.duol.hu

2017.09.28. 12:43

Gazdag programok, szeszélyes időjárás, nagy érdeklődés és jó hangulat jegyében telt a dunaföldvári Szüreti fesztivál.

Hirdetés

A Magyar Zenés Színház operett- és musicalgálájával kezdődött a rendezvény, amelyet péntek este Pataki Dezső a művelődési központ igazgatója nyitott meg.

 

A fesztiválsátort teljesen megtöltötték a zenés műfajok kedvelői. Nem is csalódtak, hiszen Mahó Andrea, Vásárhelyi Mónika, Bazsó József és Egyházi Géza szép hangján, a Hegedűs Valér vezette zenekar kíséretében jól ismert dalok csendültek fel: szólószámok és duettek, örökzöld operett-, film- és musicaldalok. A látványt a tánckar produkciója is növelte. Ebben a közegben megható volt az a csönd, amellyel a nézők a Petőfi-versre készült Liszt Ferenc-szám előadását fogadták Hegedűs Valér zongoraművésztől.

 

www.billboard.com
www.billboard.com

 

Az est másik programjában Beatles-dalok szóltak a nagyszínpadról a The Bits, azaz a Derecskei Zsolt – Bakó Balázs – Bárth János – Kasléder Albert alkotta Beatles emlékzenekar előadásában. A frizura alapján nem gombafejűek, de a zene jó Beatles – mondta az egyik résztvevő. A zenekar tagjai profi megszólalással, az elődök iránti nagy szeretettel és alázattal adták elő a jól ismert dalokat. Nem a külsőségekben követték a legendás liverpooli bandát, hanem úgy játszották a dalaikat, mintha sajátjuk lenne. Nem véletlenül arattak nagy sikert pár héttel ezelőtt Liverpoolban, a híres Covern Clubban.

Miközben kint Beatles-dalok töltötték be az éjszakát, a szerb ortodox templomot a Ferenczi Zsolt vezette AztaKeservit Értékőr Egyesület tagjai vették birtokukba, hogy bemutassák saját és más földvári műkedvelő alkotók munkáit, kreativitását, illetve filmen felidézzék a PET kupa s más közösségépítő tetteik élményét. Másnap estig aztán folyamatosan jöttek az érdeklődők. Ki a használaton kívüli – még ilyen állapotában is gyönyörű – templom kedvéért, más az alkotások iránti kíváncsiságból, avagy a vagány társaságért. Közben meg-megszólalt egyik tagjuk, Járfás József Jafi klarinétja is.

 

 

A napsütéses szombat délelőttön a Rákóczi utcát a Szüret ízei főzőverseny csapatai töltötték meg. Tizenhárom nevezés érkezett. Főztek földvári civil egyesületek, baráti társaságok. Az egyik nevező a Pilisvörösvári Nyugdíjas Klub népes csapata volt. A huszadik alkalommal meghirdetett kulináris megmérettetésen elkészült ételekkel elégedett volt a dr. Wartig László, Baracskai János, Dávid István összetételű zsűri. Sokoldalú, változatos ételeket kóstolhattak: készült finom birkagulyás, bárány-, kakas-, kecske- és marhapörkölt, ízletes töltött káposzta és pecsenye. Görög István birkapörköltje lett az első helyezett, a pilisvörösváriak felvidéki boros pecsenyéje a második helyet szerezte meg, a harmadik pedig a Farkas László készítette kakaspörkölt lett. Dr. Wartig László zsűrielnök kezdeményezésére első ízben adták át a Jumó vándorserleget, ezzel is tisztelegve a nemrég elhunyt Jumó, azaz Ráthgéber László emléke előtt. A közismert és közszeretetben álló sokoldalú, lelkes földvári vendéglátós és sportszakember hosszú éveken át részt vett a Szüret ízei verseny zsűrijében. A vándorserleget Ráthgéber Lászlóné adta át Kölesdi Gábornak, aki többszöri indulóként most burgundi birkaragujával győzte meg a zsűrit. A versenyt 1997-ben elindító Tourinform Iroda különdíját a Máltai Szeretetszolgálat dunaföldvári csoportja kapta a birkagulyásért. A nyertesek jutalmait helyi vállalkozók, cégek ajánlották fel. A legnagyobb siker azonban az volt, hogy minden bogrács kiürült, a több száz fős csapat jóízűen elfogyasztotta az elkészült versenyműveket.

 

 

A nagy hagyományú Dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesülete nemcsak százhúsz főre főzött, hanem szép terménykiállítással is várta a fesztivál vendégeit. A gyerekeknek bemutatták, hogy lesz a szőlőből must, illetve hogyan morzsolták régen a kukoricát. Ráadásul az idén először lekvárversenyt is hirdettek. Hetvennyolc üveg édes íz érkezett. A zsűrit dr. Süveges Árpádné alpolgármester vezette, de mindenki kóstolhatott és szavazhatott, hiszen közönségdíjat is kiadtak. A földvári háziasszonyok kitettek magukért, különleges finomságok rejtőztek az üvegekben. Olyan ízeket varázsoltak, amelyeket szívesen föltálalna sonka, vaddisznó vagy szárnyas sült mellé igazi kulináris élvezetet kínálva – mondta a zsűri elnöke. Jakab Mártonné (Peterovicz Éva) aratta a legnagyobb sikert, hiszen az ő sárgadinnyelekvárját ítélte a legjobbnak a szakmai zsűri, a közönség pedig másodiknak. A díjazottak sorában őt követte körtelekvárjával Feketéné Kovács Márta és Papp Károlyné rumos-fűszeres szilvalekvárjával. A közönség Tóthné Kuti Mariska otellólekvárját tartotta a legfinomabbnak, Nyisztorné Szabó Erzsébet zöldparadicsomból főzött édessége kapta a harmadik legtöbb szavazatot.

 

 

A délutáni szüreti felvonulást majdnem elmosta az eső, de végül megkegyelmeztek az égiek. Bár a Levendula Művészeti Iskola gyermek néptáncosainak szép viselete pulóverrel egészült ki, de mégiscsak bemutatták táncukat az esernyőkkel felszerelkezett szépszámú közönségnek. Felléptek még az Ördögszekér csoportjai, illetve a Debreceni Népi Együttes tagjai. Vonultak a Löfan Mazsorett lányai, a dunaújvárosi fúvósok, valamint lovasok, kocsik, hintók. Szólt az ének, csattogtak az ostorok. A városközponton kívül még néhány helyen tánccal köszöntötték a településrészek lakóit.

Aztán újra a fesztiválsátorban gyülekeztek a nézők, hiszen a Löfan Mazsorett és a Dunaújvárosi Fúvószenekar programja, majd a debreceni és a földvári néptánccsoport közreműködésével fergeteges gála kezdődött. Érdekes és szép koreográfiákat láthattunk mindkét együttestől, gömöri, szászcsávási, felcsíki, dél-alföldi táncokat, s természetesen a helyiek egy kis részletet előadtak a Földvári lakodalmas című táncszínházi produkciójukból is. A táncosokat Hegedűs Máté és zenekara kísérte. (Az élményt kissé rontotta, hogy a zenét helyenként majdnem elnyomta a színpad minősége miatti zaj.)

 

 

A Szüreti fesztivál kétségkívül legnépszerűbb, legsikeresebb programja Rúzsa Magdi koncertje volt. A folyamatosan szemerkélő eső dacára egy talpalatnyi hely sem maradt a Kossuth Lajos utca adott szakaszán. Sokan jöttek a környező településekről, vagy tán távolabbról is. Rúzsa Magdi a tőle megszokott igényességgel, profizmussal, természetességgel adta elő dalait. Szép énekhang, mélyről jövő dalszövegek, nagyszerű hangszerelés és minőségi látvány. A csaknem kétórás, remekül felépített koncerten az előadó, a dalok és közönség teljes összhangja valósult meg. A ráadásként felhangzó két szép népdal, illetve a népi áldás igazi ünnepélyes zárása volt a földvári fesztiválnak.

 

Forrás: www.duol.hu

Galéria

Aktuálisfesztiváldunaföldvárszüretlekvár