2024.04.25, Csütörtök

Tolnában is takarék nélkül maradnak

nepszava.hu

2017.08.21. 13:42

Borsod és Heves megye után most Tolnában zárnak be kis takarékokat arra hivatkozva, hogy „radikálisan beszűkült a helyben képződő jövedelem.”

Hirdetés

Ésszerűsítésnek nevezi a hivatalos indoklás, hogy bezárják a kis falvak takarékszövetkezeti fiókjait. 

Ács Jenő a tolnai Felsőnyék bezáró fiókja érdekében emelte fel a szavát. A mezőgazdasági vállalkozó azt mondta a Népszavának: maga is takarékszövetkezeti tag lévén kósza hírekből hallotta, hogy rövidesen bezár a felsőnyéki és a közeli nagykónyi mellékfiók is.

– Az összevonásról, arról, hogy az Észak-Tolnai Takarék beolvad a bonyhádi székhelyű Hungária Takarékba, személyesen és levélben is tájékoztatták a tagságot, a fiókbezárásokról azonban egy szót sem szóltak – így a vállalkozó. – Talán, ha elárulják ezt is, másként szavaz a tagság egy része az összevonásról.

Ács Jenő nem érti, milyen indoka lehet egy ilyen egy-ügyintézős fiók bezárásának. – Negyven éve adott a berendezés, az épület, talán a villanyszámlát nem fedezi a bevétel? Sokan vagyunk, vállalkozók és magánszemélyek, zömmel nyugdíjasok és kisgyermekesek, akiknek itt helyben egyszerű volt az ügyintézés, Felsőnyékre és Nagykónyiba jártak a környező falvakból is, lévén, hogy ez az egyetlen és legközelebbi „bankfiók”. Mostantól azonban utazni kell és sokan azt mondják, ha már Tamásiig, vagy Siófokig mennek, akkor nem maradnak a takarékszövetkezetnél, a városokban ugyanis válogathatnak a pénzintézetek között. Szerintem ez öngól, de a kis falvakban élőkkel, azokkal, akik nehezen mozognak, utaznak, nem törődik senki. Nem éri meg? Nyugdíjfizetéskor három napig be se lehet férni ezekbe a kis mellékfiókokba.

 

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a tolnai falvakban, az érintett polgármesterek is csatlakoztak, de Ács Jenő szerint nem sok esélyük van, hiszen „odafönt” nyilván már döntöttek, a megkérdezésük nélkül.

A felsőnyéki és a nagykónyi fiók működését valóban meg kell szüntetniük szeptember 30-án – írta a Népszava kérdésére küldött válaszában az egyesülő Hungária és Észak-Tolnai Takarék vezetője. Ezt a négy megyére (Tolna, Baranya, Somogy, Fejér) kiterjedő fiókhálózat ésszerűsítésével, szűkítésével indokolták. „A fiókok bezárása sok év óta tapasztalható gazdasági, szabályozói és demográfiai kényszerből ered" – írták az ügyvezetők. – "A helyi fiók-működtetés évek óta olyan magas költségekkel jár, amit a helyben képződő, radikálisan beszűkült jövedelem már nem fedez. Mindezek együttes, kedvezőtlen hatásait már nem tudja tovább ellentételezni a Hungária Takarék, mely kizárólag a piaci bevételeiből tartja fent magát, így a munkatársaink és a megmaradó 45-50 fiókunk hosszú távú üzemeltetése különösen nagy felelősséget ró ránk.” A felsőnyéki és nagykónyi fiók bezárásáról szeptember első napjaiban tájékoztatják ügyfeleiket, akiknek igyekeznek megfelelő szolgáltatási alternatívát nyújtani, „például akár az elektronikus felületeink vagy a legközelebbi fiókjaink igénybe vételének biztosításával”.

Fónai Imre írása a Népszavának

AktuálisTolna megyefelsőnyékÉszak-Tolnai TakaréktakarékszövetkezetNagykónyi