2024.04.20, Szombat

Együttműködési megállapodást kötött a TMKI és a Szekszárdi Kutató-mentő Egyesület

Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2017.08.23. 11:08

A megállapodás célja, hogy a kutató-mentő csoport bevonható legyen az esetleges veszélyhelyzetek, katasztrófák során jelentkező speciális mentési, kárfelszámolási, védekezési feladatokba, illetve nemzetközi segítségnyújtásban is részt tudjanak venni a törvényi előírásoknak megfelelve.

Hirdetés

Együttműködési megállapodást kötött nemrégiben a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Szekszárdi Kutató-mentő Egyesülettel. Az együttműködési megállapodás aláírásával a kutató-mentő csoport az ár- és belvízvédelmi, illetve műszaki mentések területén jelentkező feladatok ellátását vállalta, ám fő szakterületük az eltűnt személyek felkutatása mentőkutyák segítségével.

A megállapodás aláírását követően az egyesület tagjai katasztrófavédelmi felkészítésben is részesültek, dr. Hábermayer Tamás tű. ezredes igazgatóhelyettes a katasztrófavédelmi rendszer működéséről, az ország területén előforduló katasztrófatípusokról, valamint a lakosság tájékoztatásának lehetőségeiről tartott előadást. Az igazgatóhelyettes a katasztrófavédelmi törvény önkéntes mentőcsoportokra vonatkozó legfontosabb részeit ismertette meg a résztvevőkkel, valamint a pályázati lehetőségeket is ismertette nagy vonalakban.  Az együttműködési lehetőségek részeként azt is megosztotta, hogy a megyei katasztrófavédelem gyakorlatokba is be tudja vonni az önkéntes mentőszervezeteket.

Sárossy Gábor tű. alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő arról tájékoztatta az egyesületet, hogy az önkéntes mentőszervezetek milyen módon vonhatók be a katasztrófavédelmi műveletekbe. A főfelügyelő beszélt a települések katasztrófavédelmi osztályba sorolásáról, valamint a mentőszervezetek nemzeti minősítési rendszeréről.

A Szekszárdi Kutató-mentő Egyesületet idén május 4-én jegyezte be a törvényszék, működésüket húsz fővel kezdték meg, azóta egy taggal bővültek. A csoport célja, hogy segítsen az emberi életek és anyagi javak megóvásában, elősegítve a katasztrófavédelem és a rendőrség munkáját. Az egyesület vezetője Badacsonyi László, elmondása szerint az egyesület fő profilja az eltűnt személyek felkutatásában való részvétel, melyhez számos ismeretet kell elsajátítaniuk, ezek nagy része már folyamatban van. Terveik között szerepel a negyven órás tűzoltó alaptanfolyam elvégzése, a most kötött megállapodás ebben is segítséget nyújt. Az egyesület két másik, hasonló profilú társasággal ápol kiváló kapcsolatot, akik már rendelkeznek a szükséges vizsgákkal.

Öt kutyájuk van, jelenleg zajlik a kiképzésük, ami egy hosszú, bonyolult és nem utolsó sorban költséges folyamat, és rengeteg gyakorlást igényel. Az egyesület tagjai hetente háromszor tréningeznek az ebekkel, a megállapodás aláírását követően Szőlőhegyen gyakoroltak, melybe ezúttal az igazgatóság munkatársai is betekintést nyerhettek. A kutyáknak erdős, romos, szakadékos területeken elbújtatott embereket kellett megtalálniuk.

A Kutató-mentő Egyesület fontos feladata a működésükhöz szükséges anyagiak előteremtése, hiszen jelenleg a tagdíjakból tartják fenn magukat. Szerencsére azonban akadnak jótevőik, több kisebb és egy nagyobb felajánlás is érkezett már hozzájuk, melyből a munkájukhoz elengedhetetlen felszereléseket tudtak vásárolni.  

 

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Aktuális2017Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságegyüttműködési megállapodásSzekszárdi Kutató-mentő Egyesület