2024.04.25, Csütörtök

Dinnyekóstoltatás lesz a szekszárdi piacon

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

2017.07.29. 08:51

A NAK Tolna megyei munkatársai 2017. augusztus 2-án a szekszárdi piacon tartanak dinnyekóstoltatást a szedresi termelők által felajánlott gyümölcsökből.

Hirdetés


Tolna megyében Szedres község a dinnyetermesztés egyik legmeghatározóbb térsége. Igaz, nem ez a legnagyobb területű, kimagasló minőséget adó termőhely hazánkban. Az 1970-es évek elejétől kezdtek el foglalkozni a termesztéssel, ekkor még Heves megyéből hívtak gazdákat, akik segítettek a megfelelő termesztéstechnológia kialakítását. Ettől kezdve az 1990-es évekre már közel 40 család 300 hektáron foglalkozott a dinnye termesztésével.

Mára a gazdák száma és a termőfelület is a felére csökkent, viszont a megtermelt mennyiség nem. A termesztéstechnológia folyamatosan fejlődik, így évről évre új fajtákkal (hibridekkel) magasabb termésátlagokat érnek el, és továbbra is keresik a piacon a jó minőségű szedresi dinnyét. Éppen ezért a NAK Tolna megyei munkatársai 2017. augusztus 2-án szerdán reggel a szekszárdi piacon (Piac tér 1.) tartanak dinnyekóstoltatást a szedresi termelők által felajánlott gyümölcsökből, hogy megismertessék az ő termésüket a széles közönséggel.

Néhány hete derült ki, hogy egyes áruházláncok 85-90 Ft közötti áron értékesítik a dinnyét. Ehhez olyan alacsony felvásárlási ár társul, mely az önköltséget sem fedezi. Ezzel viszont hazai termelőket tehetnek tönkre. A kamara az egyik ilyen áruházlánc ellen etikai vizsgálatot kezdeményezett, elindít egy vizsgálatot a NÉBIH-nél, valamint tervezi, hogy a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul az indokolatlan árcsökkentés miatt. Vannak olyan áruházláncok, amelyek továbbra is korrekt áron kínálják a hazai dinnyét. Ezeken kívül a helyi piacon, piacokon – így a szekszárdin is – érdemes magyar dinnyét vásárolni.

 

AktuálisSzekszárdszedresdinnyenemzeti agrárgazdasági kamaraDinnyekóstoltatásszekszárdi piac