2024.04.19, Péntek

Költséghatékony megoldással újul meg a dombóvári közvilágítás

dombomedia.hu

2017.05.25. 15:09

A napokban kezdték el Dombóváron a lámpatestek cseréjét, így hamarosan LED-es közvilágítási rendszer működhet a városban. A képviselőtestület döntése értelmében a munka közel 3000 oszlopot érint.

Hirdetés

A kivitelezést közbeszerzési eljáráson nyerte el az U Light ESCO Kft., aki a beruházást előfinanszírozza, a város pedig az új lámpatesteket a cégtől visszabérli.

Talapka Rudolf, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke lapunknak elmondta, a Képviselőtestület még ezév januárjában döntött a város közvilágításának korszerűsítése mellett, hiszen a régi világítótestek már erősen elhasználódtak, a LED-es megoldással pedig még olcsóbb is lesz az üzemeltetés. Az elnök szerint mintegy 5 millió forintot spórol a város a közvilágítás költségein évente, amely 170 dombóvári család áramfogyasztásával egyenlő.

Már vannak olyan városrészek, például Gunaras, ahol a lámpatestek cseréje be is fejeződött. Ezeken a helyeken már látható, hogy bár más jellegű, nem szórt fényt adnak a LED-es izzók, a közvilágítás minőségét ez nem befolyásolja. Sőt az új lámpatestek felhelyezésével csökken az eddigi energiapazarló és környezetkárosító fényszennyezés is. Külön említésre méltó az is, hogy az új LED lámpák magyar termékek.

A közvilágítás korszerűsítésén kívül további bővítést is tervez az önkormányzat, többek között Szőlőhegyen a Kapos soron, a Szállásréti-tó környékén, Szarvasdon és Mászlonyban. A bővítés mellett tervben van Dombóvár díszkivilágításának a korszerűsítése is, mely során a szobrok és műemlékek megvilágítását szolgáló 51 db reflektor szintén ilyen LED-es, energiatakarékos megoldással újulna meg. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően további 600 ezer forintot spórolhat meg a város évente a díszkivilágítások költségén.

A 2923 lámpatest cseréje várhatóan május végéig, jóval a szerződéses határidő előtt elkészül.

 

Forrás: dombomedia.hu

AktuálisDombóvárközvilágításkorszerűsítésledes lámpatestek