2024.04.20, Szombat

Idén egy szekszárdi borász nyerte el a Pannónia Aranygyűrűt

turizmusonline.hu/Vágó Ágnes

2017.03.13. 09:52

2017. március 9-én egy ünnepélyes gálavacsora keretében hirdettek nyertest a Pannónia Női Borrend tagjai, ahol átadták a 14 karátos Pannónia Aranygyűrűt az idei győztesnek, ifj. Heimann Zoltánnak, Szekszárdról.

Hirdetés

Nyolc éve alapították a női borrend tagjai a díjat, idén 11-en pályáztak az ország számos pontjáról, és annyi különbség volt a korábbi pályázat kiírásoktól, hogy most nem írásban kellett bemutatkozni az elküldött borok mellé a fiatal borászoknak, hanem 5 perces videóban. Na, ez volt, amin többen elvéreztek, hallom a bírálóbizottság tagjaitól a Gerbeaud Ház Atrium termében megtartott ünnepélyes gálavacsora alkalmával.

Mind a tizenegy pályázó különben meghívást kapott az eseményre, közülük elsőként a haramadik helyezettet, egy mádi fiatal borászlányt, Zsirai Katalint jutalmaztak, és akinek ismerősen cseng a név, nem véletlen, a Zsirai Pincészet Tokaj-Hegyalja egyik feljövőben lévő családi vállalkozása. Ő fahordóban érlelt 2015-ös Birtok Hárslevelűt nevezett a versenyre, amely erősen vaníliás jegyeket hordoz, hangsúlyozottan ásványos a talaj okán, és nem mellesleg a mádi borászhölgy kedvenc bora.

Második helyezést ért el a Béres Szőlőbirtok ifjú borász csillaga, Jarecsni János Erdőbényéről, aki körtés jegyeket hordozó, hárslevelű és furmint házasításával készült, szép savgerinccel rendelkező Nap Arany borát nevezte a versenybe. Tőle hallhattuk a bemutatkozó videóban, hogy a bor nem a pincében, hanem kint, a szőlőben születik, és dől el alapvetően, hogy milyen lesz.

Első helyezett pedig, és az idei verseny abszolút győztese ifj. Heimann Zoltán lett Szekszárdról, akinek neve ha ismerősen cseng a bort szeretők és ismerők körében – az korántsem a véletlen műve. Ő szakmai életútjáról számolt be a videójában, kiderült, külföldi tanulmányútja után 2012-ben tért haza a családi birtokra, és imádatának tárgya a bikavér, a kadarka és a kékfrankos. Klónszelekcióról, kedves, gyengéd, szerethető borokról hallhattunk még, és ami szerencse, meg is kóstolhattuk győztes kadarkáját az est folyamán (visszakóstolással akár többször is).

AktuálispályázatSzekszárdborászat2017Pannónia Női BorrendPannónia Aranygyűrű