2024.04.25, Csütörtök

Egy népszerű éttermet zártak be Tolnán

tolna.hu

2017.01.03. 10:09

Tolnán nem csak az óévtől, hanem a város emblematikus vendéglátóhelyétől is elbúcsúzott a közönség 2016 szilveszterén, ugyanis bezárt az ízig-vérig vendéglátós Hochsteiger János étterme a Galéria sörbár és étterem, a „Hosi".

Hirdetés

A búcsúra meglepetés bulit szerveztek a családtagok és a törzsvendégek, az utolsó alkalomra ismét megtelt Hochsteiger János („Hosi") és Józsa István étterme. Még egyszer, utoljára élőzene is szólt, Koroknai Ferenc révén, aki egykor vagy másfél évtizeden át játszott az egységben. A búcsúbeszédek alatt meglett férfiak morzsoltak el egy-egy könnycseppet, a tökéletesen meglepett „ünnepelt", Hochsteiger János is „majdnem elbőgte magát".

- Jövőre már 70 éves leszek, 53 éve vagyok a pályán. Pisti, a tulajdonostársam azt mondta, egyedül nem akarja tovább csinálni, így az eladás mellett döntöttünk. Régóta árultuk, most adódott egy lehetőség, a tolnai Alimentál Kft. által, ezt ki kellett használnunk - magyarázta a búcsú okát Hochsteiger János.

Hosi ízig-vérig vendéglátós, az „utolsó mohikánok" egyike. 1963-ban kezdte pályafutását a hajdani, nagy múltú tolnai Béke étteremben, ahol 23 évig dolgozott. 1985-ben nyitotta meg első saját helyét, az Akácfa sörözőt, majd 1991-ben építették fel társával a Galéria sörözőt, közvetlenül a patinás „Munkásotthon" mellett. 1995-ben megvették és étteremmé alakították a Munkást, 1996-tól pedig már együtt működött a sörbár és az étterem.

A „Hosi" egy hangulatos kisvendéglő volt, egyszerű, de finom és olcsó ételekkel. Reggelizni, ebédelni és vacsorázni lehetett itt, de sokféle rendezvénynek is helyet adott. A Dombori üdülővendégek közül is számosan megfordultak itt, és több baráti társaságnak is a Hosi volt a törzshelye.

Hága László, a megyei iparkamara titkára a törzsvendégek közé tartozott. Ő úgy véli, űrt hagy maga után mind a hely, mind Hosi személye. A szintén törzsvendég Kapfinger András újságíró-vállalkozó többek között azt emelte ki, hogy a Hosiba kevésbé tehetős emberek is betérhettek, akár egy fél adag bablevesre és néhány emberi szóra.

A búcsúztatóra az új tulajdonosok, Hámori Attila és Róbert levelet küldtek, amelyben többek között azt írták: „a Hosi név kitörölhetetlen településünk csokornyakkendős történelméből". Hámori Attila lapunknak elmondta: a Galéria egyelőre zárva lesz, mivel felújítani, átalakítani tervezik, és egy, a múltjához méltó, színvonalas, hangulatos vendéglátóhelyet szeretnének kialakítani. Biztosat mondani azonban még nem tud, a megvalósításhoz sok minden szükséges.

Helyi hírekTolnavendéglátóipari egységGaléria Étteremszilveszter 2016