2024.03.29, Péntek

János-nap előtt kértek áldást az új borokra

bonyhad.hu

2016.12.28. 11:59

Bonyhádon december 26-án, a karácsony másnapján tartott misén Wigand István katolikus plébános szentelte meg a gazdák által készített, friss nedűket. Ugyancsak a liturgián köszöntötték a jubiláló házaspárokat.

Hirdetés

A bort, amióta létezik, a lélek italának tartják. Szent János napja (december 27.) a magyar hagyományok szerint is a bor megáldásának ideje. Hajdanán minden család bort vitt a templomba, hogy a pap áldását kérje rá. A szentelt bornak ugyanis olyan erőt tulajdonítottak, amivel beteg embert és állatot is gyógyítani lehet.

A János-napi borszentelés hagyománya ma is él az ország bortermelő vidékein. Ezen a napon a szőlősgazdák egy kis üveg nedűt visznek a templomba, és a főoltár jobb oldalán álló asztalkára teszik, majd a megszentelt borból a pincében minden hordóba öntenek egy keveset, hogy ne romoljon meg a hegy leve.

A Bonyhádi Borbarát Kör révén a völgységi településen is él ez a szép hagyomány. A civil szervezet képviselői - a misét követően - borkóstolóra várta az érdeklődőket a Katolikus Közösségi Házban, ahol közel 40 nedűt ízlelhettek meg a programhoz csatlakozók.

AktuálisBonyhádkarácsonyborszentmise