2024.03.28, Csütörtök
Dr. Boda Vilmos nevét viseli a szekszárdi tűzoltó emlékhely

Dr. Boda Vilmos nevét viseli a szekszárdi tűzoltó emlékhely

tolna.katasztrofavedelem.hu

2016.11.19. 12:17

Dr. Boda Vilmos nevét viseli mostantól a tavaly októberben átadott tűzoltó emlékhely, az emléktáblát Czövek Szabolcs tű. törzsőrmester, az emlékhely ötletgazdája leplezte le.

Hirdetés

Dr. Balázs Gábor tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató dr. Boda Vilmos munkásságát magasztalta ünnepi beszédében. Dr. Boda Vilmos 1873-ban, az országban ötödikként alakította megy Szekszárdon a Szegzárdi Önkéntes Tornász és Tűzoltó Egyletet, melynek első parancsnoka volt mintegy negyven éven át. Az igazgató beszédéből kiderült, hogy a néhai parancsnok aktív, kezdeményező ember volt, akit terveitől nem lehetett egykönnyen eltántorítani. A közéletben is számos érdeme van, országgyűlési képviselőként rengeteget tett a megye fejlődéséért, örök elégedetlenkedőként energiáját a köz érdekében használta, bírált, javasolt, közvéleményt formált. Az, hogy ez az emlékhely létrejöhetett, szintén dr. Boda Vilmos öröksége, hiszen az ő eszmeiségének köszönhető, hogy még most is vannak olyan tűzoltók - mint Czövek Szabolcs, akitől az emlékhely létrehozásának ötlete ered -, akik a tűzoltó hagyományok életben tartását fontosnak tartják.

 

Bacsmai László plébános beszédét egy mondással kezdte, miszerint aki nem becsüli a múltját, az nem érdemli a jelent, annak jövője bizonytalan lehet. Bacsmai László fontosnak tartja, hogy az emlékezés cselekvésre indítson, vagyis annak az életpéldáját kövessük, akire emlékezünk, de azt a saját körülményeinkben, a saját életünkre alkalmazva tudjuk megélni. A múltból táplálkozzunk, a jelenben éljünk és a jövőbe tekintsünk. A plébános beszédét követően megszentelte az emléktáblát.

 

Velencei István, egykori parancsnok pohárköszöntőjében dr. Boda Vilmos életútjának, munkásságának néhány fontosabb momentumát emelte ki, majd a jelenlévők az emlékhely névadójára emelték poharukat.  

AktuálisKatasztrófavédelemSzekszárdDr. Boda Vilmosszekszárdi tűzoltó emlékhely