2024.04.25, Csütörtök

A megye összes óvodája kap a gyermekjogokról szóló mesekönyvből

2016.10.17. 11:11

A kötetben szereplő tíz mese a leglényegesebb gyermeki jogokat járja körül, mint például az emberi méltóság, az egymás iránti tisztelet, az egészséghez való jog.

Hirdetés

Tolna megyei óvónőknek tartott Gyermekjogi Szakmai Napot a szekszárdi Vármegyeházán az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) „MesÉLJ jogosan” címmel a múlt héten.

 

A gyermekjogi felkészítő programnak a megyei önkormányzat adott otthont, amelyen a megye óvodavezetői és óvodapedagógusai vettek részt. A programsorozat keretében a megye közel 133 óvodája tiszteletpéldányokat kap „Az elveszett madártoll” című különleges mesekönyvből, mely idén tavasszal jelent meg a Család-és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság támogatásával.

 

Dr. Herczeg Rita gyermekjogi referens megnyitó beszédében hangsúlyozta, a felnőtteknek is ismerniük kell jogaikat, ha elvárják ugyanezt a gyermekeiktől. A szakmai napnak ezért célja, hogy az óvodapedagógusok szakszerű támogatást és eszközt kapjanak a gyermekjogok megismeréséhez és átadásához.

 

Az új könyv az óvodákban is jól alkalmazható, olyan témákat jár körül tíz mesében, amely az óvodások mindennapjait mutatja be, és amelyeken keresztül a gyerekek megismerkedhetnek a jogaikkal. A mesék foglalkoznak például az egészségügyi ellátáshoz való joggal, a tanuláshoz való joggal, a vélemény-nyilvánítás jogával. A bántalmazásról is szó esik, tudatosítani szeretnék a gyerekekben, hogy őket senki sem bánthatja sem szóban, sem verbálisan, sem fizikálisan, és hogyha mégis ilyen történne, akkor merjenek szólni.

A mesék Boldizsár Ildikó mesekutató tollából születtek, Lackfi Margit illusztrációi teszik színessé a kötetet.

Aktuálisóvodaoktatásgyermekjogelveszett madártoll